Пирамида, датираща от около 27 000 години, може да не

...
Пирамида, датираща от около 27 000 години, може да не
Коментари Харесай

Археолози: Пирамида на около 27 000 години не е била построена от хора


" Пирамида, датираща от към 27 000 години, може да не е била издигната от хора " , настояват археолози

Докато Световните върхове на Гинес публично показват пирамидата Джосер в Египет като най-старата пирамида в света (около 2630 година прочие н. е.), една обява в списанието Archaeological Prospection, добила голяма известност, твърди, че пласт от пирамидата Гунунг Паданг в Индонезия е бил издигнат още през 25 000 година прочие н. е. , макар че има подозрения дали структурата въобще е била основана от индивида.

Авторите на проучването пишат : " Радиовъглеродното датиране на органични почви от структурите разкрива голям брой строителни стадии, датиращи от хиляди години прочие н. е., като началната фаза датира от палеолита ". Те даже настояват, че има " скрити кухини или камери ", ситуирани в структурата. 

" Това изследване изрично допуска, че Гунунг Паданг не е натурален рид, а структура, сходна на пирамида ". 

В проучване , ръководено от Дани Хилман Натавиджаджа от Индонезийския институт на науките, учените прецизират, че " ядрото на пирамидата се състои от точно изваяна солидна андезитна лава " и че " най-старият строителен " детайл на пирамидата " евентуално е зародил като натурален рид от лава, преди да бъде изваян и по-късно архитектурно обгърнат ". 

Те пишат: " Това проучване хвърля светлина върху напреднали зидарски умения, датиращи от последния ледников интервал. Това изобретение оспорва общоприетото разбиране, че човешката цивилизация и развиването на съвременни строителни техники са се появили едвам … с появяването на селското стопанство преди почти 11 000 години ".

" Доказателствата от Гунунг Паданг и други обекти, като Гьобекли Тепе в Турция, допускат, че напредналите строителни практики към този момент са били налице, когато селското стопанство може би към момента не е било измислено ", прибавят от Индонезийския институт на науките.

Флинт Дибъл от университета в Кардиф сподели пред списание Nature, че няма ясни доказателства, които да допускат, че пластовете са построени от хора. 

" Материалът, който се търкаля надолу по хълма , ще се ориентира като цяло ", сподели той, добавяйки, че няма доказателства за " работа или нещо, което да демонстрира, че е основано от индивида ". 

Междувременно Бил Фарли, археолог от Държавния университет на Южен Кънектикът, счита, че " 27 000-годишните почвени проби от Гунунг Паданг, въпреки и тъкмо датирани, не носят отличителни белези на човешка активност, като въглен или костни фрагменти ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР