+++ Пионерско проучване за потенциална индустриална стандартизация +++ В бъдеще

...
+++ Пионерско проучване за потенциална индустриална стандартизация +++ В бъдеще
Коментари Харесай

BMW Group и Meta Reality Labs представят съвместно проучване за свързаността на Extended-Reality устройства с дигиталната екосистема на автомобила

+++ Пионерско изследване за евентуална индустриална стандартизация
+++ В бъдеще Extended-Reality (XR) потребителските устройства могат да бъдат все по-важни за клиентите
+++ Изследователският първообраз се оправя с главните механически провокации

Технологичният офис на BMW Group в Маунтин Вю, Съединени американски щати, показва резултати от взаимни проучвания с Meta Reality Labs. За първи път наличие от постоянна Virtual-Reality (VR) и Mixed-Reality (MR) могат да се демонстрират на пасажерите в бързо движещ се автомобил- даже когато автомобилът завива, движи се по неравности или форсира. Чрез свързване на системата за следене на Meta Quest (VR слушалки на Meta) със сензорните данни от BMW, откривателите съумяха да осъществят постоянни резултати при игри, занимания, работливост и медитация. Дългосрочната цел на партньорството е да се изследват нови Extended-Reality (XR) преживявания за пасажерите и водачите в колите на бъдещето. Партньорите също се стремят да допринесат за напредъка на индустриалните стандарти за консолидиране на XR потребителски устройства в цифровата екосистема на колите.

Клаус Дорер, началник на BMW Group Technology Office USA в Маунтън Вю: „ Все още е мъчно да се планува по кое време и по какъв начин тази технология ще бъде налична за крайните клиенти. Въпреки това, към този момент можем да си представим разнообразни приложения на XR устройства в транспортни средства – например за предупреждаване на лидера за рискове, за показване на значима информация за положението на автомобила или при разкриване на автомобила на цялостен паркинг. Потенциалът на бъдещите AR очила и VR устройства – както за пасажерите, по този начин и за водачите – е обещаващ. Изследователското партньорство с Meta ни разрешава да проучим по какъв начин могат да наподобяват завладяващите XR преживявания в колите в бъдеще и да подтикваме безпроблемната интеграция на такива преживявания. “

Proof - of - Concept прототипът се оправя с най-важните механически провокации

VR слушалките употребяват камери и датчици за придвижване, с цел да дефинират точното местонахождение. Тоест когато потребителят движи главата си или се оглежда, виртуалното наличие остава устойчиво. При бързо движещи се коли обаче датчиците на слушалките се смущават от спорни сигнали от придвижването на устройството в транспортното средство и придвижването на самото транспортно средство в заобикалящата среда. С други думи, датчиците за придвижване на слушалките считат, че се движат, само че камерите считат, че е неподвижно, когато следят интериора на автомобила. Това противоречие, известно като придвижване в неинерционна референтна рамка, кара VR слушалки като Meta Quest 2 да не могат да демонстрират устойчиво виртуално наличие, когато се возят в бързо движещо се транспортно средство - изключително когато транспортното средство форсира, завива бързо или се сблъсква с неравности по пътя.

За да се оправят с това предизвикателство, откривателите на BMW и Meta работят взаимно, с цел да интегрират информация от датчиците на автомобила в системата за следене на Meta Quest Pro. Това разрешава на системата за следене по едно и също време да пресметна позицията на устройството по отношение на автомобила и позицията на движещия се автомобил по отношение на околната среда, позволявайки на виртуални обекти да бъдат точно закрепени и VR и MR преживяванията да бъдат демонстрирани безапелационно по време на шофиране.

Ричард Нюкомб, началник проучвания и просвета при Meta Reality Labs: „ Нашият проучвателен първообраз демонстрира, че можем да осигурим занимателни и комфортни преживявания на пасажерите, които са ситуирани в самия автомобил – в това число VR и MR игри, развлекателни оферти или приложения за работливост. Технологията има капацитета да промени метода, по който взаимодействаме безвредно с околната среда при пътешестване. И до момента в който създаваме все по-надеждно наличие по пътя към AR очилата, се надяваме, че в бъдеще ще бъде допустимо пасажерите да виждат неща като маркери за забележителности, заведения за хранене или точки на интерес. “

Чрез съчетание на генерирани от автомобила данни за придвижване с опциите на датчика на XR слушалките, придвижването на автомобила може всъщност да бъде извадено и придвижванията на слушалките в автомобила могат да бъде проследени по-точно. Това от своя страна разрешава проявление на наличие, синхронизирано с придвижването на автомобила в действително време - както вътре, по този начин и отвън автомобила при високи скорости и без значение дали автомобилът се движи по еднакъв, прав път или на неравномерен път с остри завои.

Съвместно създаденият Proof-of-Concept първообраз показва така наречен XR преживяване по време на пътешестване с 6 степени на независимост (отнася се до свободата на придвижване на неподвижно тяло в триизмерното пространство), като по едно и също време пресмята позицията на слушалките по отношение на автомобила и позицията на движещия се автомобил по отношение на околната среда посредством консолидиране на автомобилните датчици. BMW Group има пионерски принос при автомобилните технологии като достъпа до автомобила с цифров ключ и подтиква стандартизацията на сходни нововъведения в сектора. Глобалната мрежа от софтуерни офиси на BMW Group има решителен принос за стартирането на такива иновационни планове. BMW Group е отворена за включване на спомагателни сътрудници, с цел да реализира задачата за основаване на промишлен стандарт за свързване на XR крайни устройства към транспортните средства. За евентуалното развиване за серийно произвеждане BMW Group разчита на правилото на Privacy by Design (защита на данните посредством софтуерен дизайн). Това значи, че при създаването на цифрови функционалности BMW Group употребява потвърдени процедури, с цел да подсигурява, че потребителските данни са предпазени и обработвани в сходство с наредбите за отбрана на данните – и то на всички пазари, на които компанията е дейна.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР