Пионерите в областта на електронната музика Kraftwerk спечелиха дело за

...
Пионерите в областта на електронната музика Kraftwerk спечелиха дело за
Коментари Харесай

Kraftwerk спечелиха 20-годишно дело за авторски права

Пионерите в региона на електронната музика Kraftwerk завоюваха дело за нарушение на авторските им права върху песента Metal On Metal. Европейският съд отсъди, че музиканти не могат да употребяват за своите песни записи на други музиканти, без да са поискали разрешението им, съобщи " Би Би Си ".

Kraftwerk заведоха делото през 1999 година против хип хоп продуцентите Моузес Пелхам и Мартин Хас за песента на Сабрина Селтур Nur Mir ( " Само мен " ). Решението на Европейския съд може да окаже голямо въздействие на цялата музикална промишленост.

Според правосъдното решение всяка репродукция на част от ария, взета от към този момент действителен запис, би трябвало да е минала през утвърждението на истинския продуцент. Продуценти на Metal On Metal са Флориан Шнайдер и Ралф Хютер от Kraftwerk, а песента е от албума Trans-Europe Express.


Друго решение на Европейския съд е, че в случай че звукът е модифициран дотам, че да не може да се разпознае от оригинала, той може да се употребява свободно.

В делото ставаше дума за къс откъс на барабани, който се повтаря в песента на Селтур. През 2012 година Федералният съд на Германия постанови, че песента на Селтур не може да бъде обществено представяна заради нарушени авторски права. През 2016 година обаче Конституционният съд на Германия взе решение в интерес на Селтур. Така казусът стигна до Европейския съд.

Според Флориан Дрюке, ръководител на немския музикален съюз BVMI, решението на Европейския съд е посочило при какви условия може да се употребяват доста къси непознати звукови записи. Той посочи, че интерпретациите на новите критерии скоро ще станат мотив за полемики.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР