Пино блан /Pinot blanc/ представлява стар, бял сорт грозде, който

...
Пино блан /Pinot blanc/ представлява стар, бял сорт грозде, който
Коментари Харесай

Пино Блан

Пино блан /Pinot blanc/ съставлява остарял, бял вид грозде, който се използва във винопроизводството. Той произлиза от Франция, само че се отглежда още в Чехия, Австрия, Германия, Словакия, Италия, Швейцария, Южна Африка, Съединени американски щати, Канада, Унгария, Люксембург и други Сортът е прочут още като Вейсбургундер, Фехер Бургунди, Бели Пино, Клевнер, Руландске биле, Пино белый. Познати са три вариации на пино блан-Pinot blanc précoce, Pinot blanc d'Alsace, Pinot blanc vrai.

Като всеки вид грозде пино блан има своите характерности. Листата при пино блан са със междинен размер, оцветени в тъмнозелено. Те са три или петделни. Гроздът е относително дребен, тежащ към стотина грама. Той е стилен и компактен. Притежава формата на цилиндър или конус. Зърната са сферични, със междинен размер. Тежат към 2 грама. Оцветени са в зелена боя, само че имат розов или жълтеникав отенък. Месестата част е водниста и с прелестен усет. Покрита е с ципа. От плода на пино блан се създават сухи, леки бели виновност.

За да се отгледа пино проект, би трябвало да се обърне внимание на изискванията, които са нужни на сорта. Пино блан има потребност да вирее на терен с южно ревю. Най-добра годишна продукция се добива на скатове, притежаващи топли, плодородни почви. Ако тези условия са налице, лозите ще се развият наред.

Тези лози се причисляват към групата на раннозреещите си роднини. Те се характеризират със междинен напредък и отлична родовитост. Пино проект има и позитивни, и негативни черти. Той съумява да устои на пролетните слани и не се повлиява при ниските стойности на температурата, само че пък разрешава да бъде обиден от гъбични инфекции, плесен и мана.

История на Пино Блан

 Чаша бяло вино Пино Блан

Пино блан произлиза от Франция. Смята се, че той е генетична разновидност на Пино гри и Пино ноар. В Елзас той нерядко е именуван Клевнер. Пино блан доста постоянно се бърка с Шардоне. Но въпреки всичко през втората половина на предишното столетие е взето решение, че двата сорта се разграничават. През 1996 година виното е несъмнено като бял вид на пино ноар.

Характеристики на пино блан

От този вид грозде се създават бели виновност, които се отличават с явен жълтеникав цвят. Понякога се виждат и някакви зеленикави отенъци. Те са сухи и леки. Вината се характеризират с изявена прохлада. Ароматът им внимателно припомня на ябълки или праскови, като в същото време се усещат и пикантни нотки. По предписание те се пият, до момента в който към момента не са отлежали. Не е изключително публикувана практиката да се съхраняват дълго време в мазета и изби. Разбира се, някои производители ги оставят да отглеждат. Тогава се получават виновност с доста приятни медени отенъци.

Бутилка с вино, създадено от този френски вид, може също по този начин да предложи на ценителите на гроздовите еликсири сложно благоухание на цитрусови плодове и цветя. Пино блан се съхранява в разнообразни съдове. По-изтънчените вариации обаче се слагат в дъбови бъчви. Киселинността при този вид вино е междинна. То е меко и пивко, а потреблението му е същинско наслаждение за ценителите.

Поднасяне на пино блан

Преди да сервирате пино блан, би трябвало да го поохладите. Стремете се температурата на алкохола да е към 12 градуса. За да е поднасянето на виното още по-ефектно, изберете подобаващ съд, който да разкрие най-хубавите му черти. Можете да разлеете виното в универсална чаша за бяло вино със столче. Тя се уголемява гладко в долната си част, а по-късно се стеснява също толкоз гладко в зоната към столчето. В горната си част също се стеснява последователно. Благодарение на нейната форма виното може да се отпива на по-големи глътки.

Ако не можете да намерите сервиз с подобен съд, можете да ползвате също толкоз сполучливо и чаша за млади бели виновност. Тя е с по-издължена форма и припомня на лале. Благодарение на тази нейна конструкция уханието на младите бели виновност може да се резервира по-дълго. При отпиване алкохолът попада върху езика. Този вид чаша разрешава да се усети сладостта на виното. Малко по-късно се долавя киселинността на напитката. Който и от двата вида чаши да изберете, няма да сбъркате, защото те ще ви разрешат изцяло да се потопите в очарованието на гроздовия балсам.

Когато избирате с какво тъкмо да съчетаете виното, можете да се уповавате основно на личното си въображение и кулинарни желания. Истината е, че този вид алкохол може да се комбинира с разнородни храни и на процедура си подхожда с съвсем всичко. Според гастрономите обаче най-сполучливо е съчетанието сред пино блан и ястия от риба. Ако желаете да опитате тази композиция, можете да приготвите блюда като бяла риба по мелничарски, панирана риба, риба в сос или печена пъстърва.

 Филе риба

Виното си подхожда още със специалитети от разнообразни типове птиче месо. Можете да заложите на пиле с кестени по френски, пиле в пергамент или пиле с ябълки. Свежите салати също са за предпочитане. В тази категория ви предлагаме пилешка салата, запеканка с карфиол, салата от карфиол, зелева салата или салата с левурда. Този вид алкохол може да се съчетае и с разнообразни типове сирене. Все отново за предпочитане са меките сирена.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР