Пилотен проект за изследване на отпадните води за съдържание на

...
Пилотен проект за изследване на отпадните води за съдържание на
Коментари Харесай

В Германия започва изследване на отпадните води за проследяване на разпространението на COVID-19

Пилотен план за проучване на отпадните води за наличие на новия ковид стартира в Германия, като три федерални министерства координират проучването, заяви ДПА.

Отпадъчните води редовно се изследват на 20 места на територията на страната, оповестиха от министерствата на околната среда, на опазването на здравето и на научните проучвания.

Експерти ще проучват екскременти, в които може да се открие новия ковид. Така ще може да се наблюдава разпространяването му в другите региони на страната.

Германските общини, участващи в плана, получават 3,7 милиона евро финансиране от Европейска комисия. Очаква се проучването да откри дали методът може да се приложи на национално равнище.

Според немските управляващи наблюдението на отпадните води се ползва в Канада, Нидерландия и Австралия за засичане на съществуването на новия ковид и на други вируси, добавя Българска телеграфна агенция.

Финансираното от Европейски Съюз проучване се чака да завърши до пролетта на 2023 година В същото време е в ход и проучване в други 20 немски общини, финансирано от федералния бюджет.

"От позиция на здравната политика наблюдението е с капацитет да се трансформира в централен детайл на програмата за ранно засичане и проучване на пандемични патогени ", сподели Сабине Дитмар от министерство на опазването на здравето. "Вирусите и фрагменти от РНК са отделят в екскрементите и могат да се засекат със модерна диагностика ", сподели тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР