Пилотен проект за бързо, лесно и сигурно административно обслужване обсъждат

...
Пилотен проект за бързо, лесно и сигурно административно обслужване обсъждат
Коментари Харесай

Пилотен проект за модерно и лесно обслужване на глухите хора обсъждат в Столичната община

Пилотен план за бързо, елементарно и несъмнено административно обслужване разискват в Столична община и СОС с представители на глухата общественост и преводачи на жестов език, заяви общинският консултант от ГЕРБ-СДС Анна Стойкова. В продължение на два месеца тя провежда разнообразни полемики и срещи, на които да се дефинират съответните стъпки за деяние. Отделно работна група на общинската администрация, назначена със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, създава механизмите за приобщаване на глухите жители.

„ Знаете, че към този момент има Закона за българския жестов превод, а сега чакаме правилниците за приложението му, с цел да можем да синхронизираме нашата работа с тях. Едновременно вършим своите стъпки в посока на поддръжка за тази не дребна общественост от нашите съграждани “, изясни Стойкова. Тя показа настояванията и концепциите на глухата общественост по време на съвещание на Комисията за връзки с гражданското общество към Столичния общински съвет. „ С представителите на организациите на глухите хора стигнахме до общото схващане, че е нужно да намерим почитатели измежду самата администрация на общината, които да познават тази общественост, да бъдат осведомени за живота на глухите ни съграждани, с цел да имат разбирането за работа с нея. Защото единствено като познаваш някого можеш същински да го чуеш “, е позицията на общинския консултант. Сред коментираните промени е въвеждането на елементарен достъп до жестов превод по време на работа с общинските структури. Бързо и съответно обезпечаване на услуги, съгласно съответните потребности на жителите от тази общественост. Модерен достъп до информацията на уеб страницата на Столичната община, която ще направи глухите жители освен съпричастни към тематиките на града, само че и равни участници в другите процеси и ще им даде благоприятни условия за развиване.
„ Темата е доста значима, само че най-големият ни приоритет е да я обсъдим първо с хората от общността и за това през идващия месец ще създадем огромна полемика със заинтригуваните страни, с цел да подредим дружно първите стъпки по използването на този толкоз чакан и значим закон. “, изясни Стойкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР