Пилотът на Ред Бул във Формула 1 Макс Верстапен може

...
Пилотът на Ред Бул във Формула 1 Макс Верстапен може
Коментари Харесай

Макс Верстапен може да стане шампион във Формула 1 още в събота

Пилотът на Ред Бул във Формула 1 Макс Верстапен може да си обезпечи трета шампионска купа още тази събота по време на спринтовото съревнование за Голямата премия на Катар – рядко срещана развръзка в конкуренцията, в която нормално купите се печелят в неделя, само че не и казус в спорта.

Верстапен е водач в класирането при водачите с 400 точки, а втори е съотборникът му от Ред Бул Серхио Перес с 233 точки в актива си.

Бразилецът Нелсън Пикет, троент първенец през 80-те години и татко на половинката на Макс Ферстапен Кели, завоюва две от купите си в събота, а третата в петък.

Първият трофей за Пикет през 1981 година пристигна в последния кръг на сезона в Лас Вегас на 17 октомври, събота. Втората купа през 1983 година бе обезпечена в Република Южна Африка на 15 октомври, още веднъж в съботно съревнование. Триумфът през 1987 година бе подсигурен в Япония, когато съотборникът му от „ Уилямс “ и противник за шампионската купа Найджъл Менсъл, който стана първи през 1992 година, претърпя злополука в петък на пистата „ Сузука “.

Пикет не завоюва точки в последните две надпревари в Япония и Австралия, само че това нямаше значение, защото Менсъл бе отвън строя.

Първото съревнование от международния шампионат на пистата „ Силвърстоун “ през 1950 година също се организира в петък в наличието на кралски особи, а Гран при на Англия се организира в този ден от седмицата до 1977 година Последното главно съревнование от шампионата, което се организира в събота е Гран при на Република Южна Африка през 1985 година, когато е извоювано от Менсъл.

100-километровият спринт в Катар, който следва тази събота, предлага първата опция за Макс Ферстапен да вземе трите точки, от които се нуждае, с цел да си обезпечи купата. Победителят получава осем точки, а осмият – една.

Ако Ферстапен, победител в два от трите спринта досега този сезон, приключи до шесто място в събота, тогава мексиканският му съотборник и противник за трофея Серхио Перес ще бъде математически навън от конкуренцията.

Ферстапен води със 177 точки на Перес, а до края остават 180 точки, които могат да бъдат извоювани в последните шест кръга и 146 след надпреварата в Катар.

Перес би трябвало да приключи най-малко втори в спринта, само че даже Ферстапен да не завоюва точки, а мексиканецът победи, купата ще отиде при нидерландеца, в случай че той финишира най-малко осми в главното съревнование.



Три надпревари ще бъдат извършени в съботен ден през идната година – в Бахрейн, Саудитска Арабия и Лас Вегас, а ще има и три спринтови съревнования в събота. Тази година Гран при на Лас Вегас на 18 ноември също ще бъде в събота вечер.

В предишното надпревари са се провеждали в понеделник и петък, от време на време, с цел да се избегне застъпване в програмата или с вярата за привличането на по-голяма публика. Такъв е казусът от 1972 година в Испания, когато стартът се организира в понеделник 1 май.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР