Пиесата “12-а нощ от Уилям Шекспир ще бъде представена в

...
Пиесата “12-а нощ от Уилям Шекспир ще бъде представена в
Коментари Харесай

Пиесата “12-а нощ от Уилям Шекспир ще бъде представена в крепостта “Трапезица във Велико Търново



Пиесата “12-а нощ ” от Уилям Шекспир ще бъде показана в крепостта “Трапезица ” във Велико Търново. Идеята е на Великотърновското сдружение за другарство България – Япония и Сдружение “Театър Вятър ”. Спектакълът, който е изработен с финансовата поддръжка на Програма “Изкуство и просвета ” на Общината и съдействието на Регионалния исторически музей, ще се играе през днешния ден от 19 часа. Входът за публиката е свободен.

Това е сантиментална комедия, само че не в стила на американските филми, споделя режисьорът на спектакъла Валерия Вълчева.

Театралната режисура по „ 12-а нощ “ от Шекспир, която великотърновската аудитория ще гледа в крепостта „ Трапезица “, е особено замислена и приспособена към средата на това място, описа режисьорът на спектакъла Валерия Вълчева от съдружие „ Театър Вятър “:

" Прави се особено по отношение на събитията, пейзажа, гледката, звуците, тревата, дърветата, цветята, които ни предлага този рид. Видях, че хълмът Трапезица, подобен какъвто е сега, с 20-е основи на църкви и с гледката на също знаковия рид Царевец в далечината, той наподобява като едно универсална място и в действителност това съставляват едни италиански пейзажи. Действието в нашата пиеса се развива в измислената страна Илирия ".

Режисьорът Валерия Вълчева дефинира спектакъла си като сантиментална комедия, само че не в стила на американските филми. По времето на Шекспир романтизмът още не е настъпил и в пиесата се чува грубият, само че възстановителен ренесансов смях на индивиди, на които е разрешено да прекрачват границите в тази единствена в годината 12-а нощ, разяснява режисьорката.

" Аз се пробвам да предизвестявам, че, макар че някой назовават комедиите на Шекспир сантиментални и това е по този начин, не трябва да се чакат клишета като в американското кино, тъй като Ренесансът е толкоз витален, толкоз недодялан от време на време. Смехът, който ни предлага тази комедия, е почерпен от живота и тук се редуват висока лирика с ниска. Темпото върви доста бързо. Комедия, която има едно възвишено и в това време низко, близо до живота отношение към любовта ".

Шестима са актьорите, които вземат участие в спектакъла. Повечето от тях великотърновската аудитория към този момент видя и хареса в гастролиращите спектакли “13-ият месец ” по Гео Милев и “Аничка Палечка и Хуберт Сламения ” по Незвал. Те ще изиграят по две и повече функции.

" Казвам се Явор Костов, артист съм на свободна процедура. Моята роля е на сър Тоби Хлъц, който е един от няколкото герои, които да задават по-бурлескния проект на пиесата, обвързван с доста пиянство, пеене, ругатни  и всякакви смешни номера ".

" Казвам се Мартиян Табаков, моята роля е на неговия приятел за пиянство сър Андрю Чик-чирик. Както една моя имитация споделя: „ Животът не е формиран от четири детайла, ами от ястие и пиянство “.

" Тази елементарна философия, която преди епохи Шекспир стартира през „ 12-а нощ “, не е ли станала съществена в днешното ни житие и съществуване? "

" Това е една карнавална сила. Тогава се е случвала по този метод единствено в избрани моменти в годината. Сегашните карнавали са много по-слабо ехтене. В този смисъл карнавалът без значение, че може да наподобява на някакъв актуален пир, не е по този начин. Просто това е отприщването на силата в избрани моменти. Няма такава разхвърляност по всякакви материални пристрастености ".

" Аз се споделям Мирослава Захова. Моята роля в този план е графиня Оливия и една по-малка роля на пирата Антонио, който се появява понякога като един танцуващ корсар. Каква е вашата графиня Оливия? Тя е доста трагична. На нея доста бързо всичко й се случва. Има потребност да бъде обичана, само че от хора, които тя желае, тъй като другите не са й забавни и всяко нещо непознато и ново незабавно я приковава. Днес е доста по-свободно, от колкото е било преди като опция. Много повече избор има, което съгласно мен повече затруднява, само че пък към този момент хората си знаят ".

Целта на спектакъла „ 12-а нощ “ в крепостта „ Трапезица “ е да изведем хората измежду природата, с цел да усетят нейните детайли и магичност, каквато е и любовта, споделят актьорите от Шекспировата пиеса. Освен премиерата на 18 септември, пиесата ще се играе още два пъти през октомври – на 20 и 21.
Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР