ПГ Воля-българските родолюбци предлага антикризисната мярка, с която бизнесът поема

...
ПГ Воля-българските родолюбци предлага антикризисната мярка, с която бизнесът поема
Коментари Харесай

От Воля предлагат държавата да поеме изплащането на първите три дни от болничните вместо работодателя

ПГ " Воля-българските родолюбци " предлага антикризисната мярка, с която бизнесът поема първите три дни от болничните листове, да бъде прекъсната и страната да поеме изплащането им. Предложението за промени в Кодекса за обществено обезпечаване е импортирано за разглеждане в непрекъснатите комисии на Народното събрание и бе показано от Дора Христова, член на ПГ " Воля-българските родолюбци " по време на събитие в Народното събрание.

Ако бъде признато предлагането на групата, от 1 януари 2020 година следва работодателите да бъдат освободени от задължението си да заплащат обезщетение за краткотрайна нетрудоспособност за първите три работни дни. Христова напомни, че тази мярка е призната като " антикризисна " още в 2008 година и на практика от 2013 година е станала " непрекъсната ".

" С това предложение ние ще подкрепим работодателите, защото за 2019 година се планува цената на компенсациите, които ще бъдат за сметка на работодателите, да бъдат към 200 млн. лева Тези средства те могат да употребяват за увеличение на заплатите на своите чиновници ", сподели тя.

Освен това, Христова бе безапелационна, че откакто страната поеме изплащането на първите три работни дни от болничните за обезпечените лица, ще има интерес да ускори контрола при издаването им.

" Спирането на издаването на по този начин наречените подправени болнични листове може да стане единствено посредством наказания от страна на здравното и трудовото министерство към медицинските лица, които непозволено издават такива болнични листове ", безапелационна бе Христова. Тя напомни, че съгласно формалните данни, единствено за първата половина на 2019 година броят на болничните листа е 1,7 млн., а за цялата 2009 година техният брой е бил 1,9 млн.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР