Петте държави са се съгласили да оттеглят едностранните забрани и

...
Петте държави са се съгласили да оттеглят едностранните забрани и
Коментари Харесай

5 държави, сред които и България, се споразумяха с ЕК за украинския селскостопански износ


Петте страни са се съгласили да отдръпват едностранните забрани и в подмяна ще получат 100 милиона евро за засегнатите фермери

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия реализираха кардинално съглашение за разрешаване на преноса на експорт на украински храни, откакто бяха наложени краткотрайни забрани за питателните артикули на фона на митингите на локални фермери, заяви в петък вечерта Европейската комисия, съобщи Франс прес, представена от БНР.

Инвазията на Русия мощно ограничи обичайния канал за експорт на украинско зърно през Черно море, което наложи експорт по суша през съседите на Украйна, припомня организацията.

" Европейската комисия реализира кардинално съглашение с България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия във връзка с украинските селскостопански хранителни артикули “, написа в Туитър еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис.

" Предприехме дейности и имаме решение, което дава отговор както на опасенията на фермерите в прилежащите страни от Европейски Съюз, по този начин и на Украйна ", добави той.

Домбровскис акцентира, че Комисията ще предложи незабавни защитни ограничения за " четирите най-чувствителни селскостопански продукта ": пшеница, царевица, рапица, слънчогледово семе. Той добави, че петте страни са се съгласили да отдръпват едностранните забрани и в подмяна ще получат пакет от поддръжка в размер на 100 милиона евро за засегнатите фермери в петте страни.

 

WE HAVE A DEAL has reached an agreement in principle with Bulgaria, Hungary, Poland, Romania & Slovakia regarding agri-food products.

We have acted to address concerns of both farmers in neighbouring EU countries and Ukraine???????????????? - with
1/3
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis)

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР