Петстотинметровият сферичен телескоп (FAST), който е един от най-големите научни

...
Петстотинметровият сферичен телескоп (FAST), който е един от най-големите научни
Коментари Харесай

Китай официално започва работа с най-големия телескоп в света

Петстотинметровият кълбовиден телескоп (FAST), който е един от най-големите научни планове на Китай и най-голямата обсерватория с единична паница в света, публично стартира работа в събота, заяви организация Синхуа.

Членовете на Китайската академия на науките обявиха, че главните индикатори на телескопа са достигнали интернационално водещо равнище и той е подготвен за работа, предава bulgarian.cri.cn.

Главният инженер на „ FAST " Дзян Пън е убеден, че телескопът е подготвен за пълноценни научни проучвания и в идващите няколко години ще има значими резултати.

Разположен в котловина в югозападната китайска провинция Гуейджоу, телескопът бе приключен през 2016 година След въвеждането му в употреба учени и астрономи от над 10 страни направиха амбициозни оферти за потреблението му, да вземем за пример за разкриване на гравитационни талази, екзопланети, галактически лъчи с утра висока сила и междузвездна материя.

Първото си изобретение, два пулсара, телескопът направи през октомври 2017 година, а до 11 януари 2020 година общият им брой доближи 102, което е повече от общия брой пулсари, открити от доста научни екипи в Европа и Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР