пециалният представител на македонското правителство за преговорите с България Владо

...
пециалният представител на македонското правителство за преговорите с България Владо
Коментари Харесай

Бучковски: Не преговарям за разпарчетосването на Македония

пециалният представител на македонското държавно управление за договарянията с България Владо Бучковски отхвърли да договаря в София за разпарчетосването на районен съд Македония, съобщи организация БГНЕС.

По мотив изказванията на главната опозиционна партия в районен съд Македония ВМРО-ДПМНЕ, че в София македонските представители договарят за разпарчетосването на тяхната страна, Бучковски изрично отхвърли това, заявявайки, че тези изказвания не дават отговор на истината.

Бучковски акцентира, че районен съд Македония е решителна в желанието си да приложи Договора за другарство и съдействие , който министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха на 1 август 2017 година Македонският представител призна, че е нарушено доверието сред двете страни болести неговото неспазване от страна на Скопие.

„ Изразявам персоналното си задоволство, че другарска България счита моето назначение за специфичен представител на македонското държавно управление като в допълнение изпитание от наша страна за връщането на това изгубено доверие”, сподели Бучковски и добави: „ Съгласихме се, че в интервала, който следва е доста по-добре да се хвалим с каузи, а не с празни приказки”.

Бучковски посочи, че неговата работа ще бъде по-скоро обвързвана с осъществяването на Договора, в сравнение с с историческите въпроси. „ Общата история не можем да я променяме нито аз, нито госпожа Захариева . Но можем да променим нещата във връзка с инфраструктурата, общите капитални планове, по-силното съдействие в региона на науката и образованието, по-силното съдействие в региона на културата и да работим за доближаването на двата народа. Това ще вършим искрено”, даде обещание той.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева съобщи, представена от Агенция „ Фокус”, че задачата на разширението на Европейски Съюз, е да направи Съюза по-силен, а не по-слаб, привнасяйки нерешени двустранни въпроси .

Захариева увери, че българското държавно управление е готово да работи в посока да се откри решение за превъзмогване на насъбраното съмнение сред България и Република Северна Македония в последните 18 месеца. „ Както е добре известно, в главната на нашата позиция стои неизпълнението на Договора от 2017 година От най-малко година и половина сигнализираме нашите съседи за това.

Те са няколко неща и ще подчертавам върху най-важните от тях: едностранното блокиране и политизиране на Комисията по историческите и просветителните въпроси, административни спънки пред българския бизнес, неофициална поддръжка за лица, организации с искания за македонско малцинство в България. Нещо, което пречи на бизнеса на двете страни и на жителите да се срещат по-често, е неналичието на развиване и значителното закъснение на кулоар 8”, означи Захариева.

Вицепремиерът регистрира, че по време на Берлинския развой България и Северна Македония са посочили, че положителната съгласуваност сред двете страни е допустима . „ Нашите екипи демонстрираха, че мога да работят дружно и доста ми се желае да използваме този образец и да стартираме малко по малко да възвръщаме изгубеното доверие и да преустановим неконструктивния метод. Видя се до каква степен докара той.

Антибългарската акция, опитите за дискредитиране на България от всевъзможни организации, разпространение на погрешни тези, една от които е, че сме наложили несъгласие или че оспорваме правото на самоопределение или, че поради нас Албания ще бъде спряна и други погрешни тези. Те не оказват помощ, а по-скоро пречат за създаване на това доверие. Тази тактика освен, че е неприемлива за нас, а се оказа и извънредно непродуктивна и за сметка на това навреди на ползите на жителите на Северна Македония.

Убедена съм, че само прагматичен, прям и доброжелателен метод ще докара до превъзмогване на насъбраното съмнение и наваксване на изгубеното време през последните най-малко 18 месеца. Подаваме ръка на Северна Македония за намиране на взаимноприемливи и трайни решения и за разкриване на пътя за нови връзки, учредени на доверие. Да бъдеш член на Европейски Съюз значи, че би трябвало да се придържаш към двустранните си или многостранни договори”, заключи външният министър.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР