Йемен: Спасен петрол от изоставен танкер „бомба със закъснител“ в Червено море

...
Петролен танкер плаваща бомба със закъснител“, оставен да плава в
Коментари Харесай

Петролен танкер „плаваща бомба със закъснител“, оставен да плава в Червено море, беше успешно източен товари, казва ООН.

Корабът беше изоставен край Йемен през 2015 г. след избухването на война с повече от един милион барела петрол на борда.

Съществуваха опасения, че влошаващият се FSO Safer може да експлодира или да се разпадне, причинявайки голям разлив.

ООН каза, че екологичната катастрофа е била избегната, но не е ясно как продажбата на петрола ще бъде договорена между враждуващите страни. плаваща бомба със закъснител и предотврати потенциално огромна екологична и здравна катастрофа".

ООН ръководи усилие за набиране на средства в размер на 120 милиона щатски долара (95 милиона британски лири) за осигуряване на разлагащия се кораб и купете друг танкер, за да вземете извлечения петрол.

Отне 18 дни, за да завършите прехвърлянето в участък от вода, където се знае, че има военноморски мини.

FSO Safer е конструиран през 1976 г. и е превозвал повече петрол, отколкото е бил разлят при катастрофата на Exxon Valdez през 1989 г., когато е бил оставен в морето.

Тя е закотвена близо до нефтения терминал Рас Иса, който се контролира от йеменското бунтовническо движение Хути.

Групата все още е се бори с водена от Саудитска Арабия коалиция в конфликт, който опустоши голяма част от страната.

Предстои да започне работата по трудната задача за обеззаразяване и бракуване на кораба, но съдбата на извлечения петрол - който е мажоритарна собственост на йеменската държавна фирма SEPOC - може да се окаже още по-сложен за разрешаване. продажбата на петрола ще бъде разпределена между воюващите групи.

Администраторът на програмата за развитие на ООН Ахим Щайнер каза: „Най-добрият край на историята ще бъде, когато петролът наистина бъде продаден и напуска изцяло региона.“

Орла Герин: Децата на забравената война в Йемен Ужасните жертви на жените от войната в Йемен Йемен: Защо има война там?

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР