Петролът сорт Brent продължава да поскъпва всеки ден в продължение

...
Петролът сорт Brent продължава да поскъпва всеки ден в продължение
Коментари Харесай

С вкус на арабска близалка: Дефицит на петролния пазар и Brent по $90 за барел

Петролът вид Brent продължава да нараства всеки ден в продължение на съвсем два месеца, като цената му последните дни се стабилизира на равнище от 84-85 $ за барел. Покачването на цените, което стартира в очакване началото на доброволното редуциране на производството на Саудитска Арабия, попадна в сезона на пиково търсене. Очертаващият се на хоризонта недостиг на предложение продължава да тласка котировките нагоре.
 Саудитска Арабия от септември подвига (рязко) цените на петрола за Европа
Страната максимален експортьор на нефт в света, от септември подвига (рязко) цените му за Европа

Цените за Съединени американски щати обаче остават същите

На този декор специалисти от банки и аналитични организации, интервюирани от Интерфакс, чакат Брент да се търгува към $90 за барел през втората половина на годината.

" Саудитските близалки "

Основният фактор за летния растеж на цените е спомагателното непринудено понижаване на производството на нефт от страна на Саудитска Арабия, уверени са анализатори. От юли кралството е понижило производството с 1 милион барела - до малко над 9 милиона барела дневно и има намерение да го задържи на това равнище най-малко до края на септември.

Мярката, която министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдул Азиз бин Салман назова " саудитско бонбонче " (близалка), явно не се хареса на пазара, защото цените на петрола минаха в умерено, само че стабилно повишаване. Освен това от август Русия се причисли към Саудитска Арабия, която разгласи проекти за понижаване на износа на нефт с 500 000 барела дневно, а през септември с 300 000 барела дневно, без да прецизира по кое време ще бъде това понижение.
 МАЕ: Русия може да стане производител №1 на нефт в ОПЕК+, като изпревари Саудитска Арабия
МАЕ: Русия може да стане производител №1 на нефт в ОПЕК+, като изпревари Саудитска Арабия

За да увеличи цените на петрола Рияд направи нападателни съкращения на производството предходната година

Анализаторът на ФГ " Финам " Александър Потавин счита, че решенията на най-големите експортьори на нефт са породени от желанието да видят по-високи цени на петрола покрай $100 забарел.

" Успоредно със спада на производството от водещите страни от алианса ОПЕК +, виждаме заместващ растеж на доставките от самостоятелни производители на нефт. Увеличението на производството с 2,1 милиона барела дневно в страните отвън ОПЕК отчасти компенсира намаляването на производството на картела, ", сподели Потавин, базирайки се на данни от Международната организация по енергетика (МАЕ).

Действията на Русия за понижаване на доставките на нефт за интернационалните пазари би трябвало да ускорят растежа на цените, счита Кирил Бахтин, старши анализатор в Sinara IB. " Ние оценяваме спада на производството на течни въглеводороди в Русия през август с 0,2 милиона барела дневно по отношение на юли ", акцентира той.
 ОПЕК+ редуцира производството на нефт
ОПЕК+ редуцира производството на нефт

Каква е повода?

Борис Синицин, началник на отдела за разбор на ресурсния бранш в Renaissance Capital, напомня, че несигурността на петролния пазар остава заради вероятните опасности от нови съкращения. " Саудитска Арабия от октомври по дифолт би трябвало да усили назад производството с 1 милион барела дневно, само че в действителност може и да не го направи, защото се придържа към правилото, че цената е приоритет пред размерите ", означи специалистът.

Китайският феникс

Ръстът на китайската стопанска система след премахването на ограничаващите ограничения е един от главните мотори на международния енергиен пазар през 2023 година Според интернационалните рейтингови организации на Китай ще се дължи по-голямата част от растежа на търсенето на нефт тази година, което сега се предвижда на до 2,3 милиона барела дневно.

" Китай към този момент демонстрира впечатляващи равнища на търсене на нефт макар тревожните сигнали в други браншове ", сподели Самарин.

Активните покупки на нефт от Китай през първата половина на годината бяха един от най-положителните фактори за неговите производители. Вносът на нефт в Китай се е нараснал през този интервал с 11,7% до 282,1 милиона тона. В същото време разноските на Китай за тази цел са с 10,9% по-ниски от същия интервал на предходната година и възлизат на 163,4 милиарда $.

Стабилността на китайската стопанска система е най-важният фактор за петролния пазар, тъй че той е извънредно сензитивен към отрицателни сигнали. По-конкретно, през юли котировките на Brent се намалиха за малко след новината за понижаване на вноса на нефт от Китай - с 16% до юни, до 43,7 милиона тона, което в на ден изражение е най-ниското равнище от януари - 1,409 млн. на тона дневно, или 10,287 милиона барела на денонощие. В същото време " почивката " в доставките може да бъде породена както от рестриктивните мерки от страна на експортьорите, по този начин и от опцията за потребление на нефт от запаси, които съгласно МАЕ са се нараснали с 47,8 милиона барела през първото полугодие.
 Саудитска Арабия: ОПЕК+ няма да усили добива на нефт до края на годината
Саудитска Арабия: ОПЕК+ няма да усили добива на нефт до края на годината

В Европа и Съединени американски щати се следи закъснение на търсенето на нефт, до момента в който в Азия то пораства бързо

Има ли недостиг?

Общите съкращения на добива в ОПЕК+ от октомври 2022 година " на хартия " възлизат на 4 милиона барела дневно, отбелязва Синицин, само че съгласно неговите оценки действителното равнище на произвеждане е намаляло с 2,6 милиона барела на денонощие през този интервал. В същото време международните организации чакат нарастване на търсенето на нефт през 2023 година с над 2 милиона барела на денонощие.

" Ръстът по отношение на предходната година може да е още по-голям заради сезонността на пазара на ползване. Така че можем да кажем освен за дефицита на нефт на пазара през 2023 година (както разликата сред търсене и предложение, която се удостоверява, за да вземем за пример от МАЕ в своите коментари) и разширението му през втората половина на годината ", сподели Синицин.

Той означи, че образуването на неестествен дефицит на доставки се случва в условия, когато петролните ресурси в развитите страни са на минимално равнище от 2007 година насам - за към 85 дни ползване. " Това изключва забележителна продажба от запасите, с цел да се избегне недостиг в предлагането ", добави анализаторът.

Върхът от 120 $ за барел вид Брент, съгласно Синицин, ще доближи през второто тримесечие на идната година, след което ОПЕК + ще реши да анулира някои от доброволните решения за понижаване на производството. Засега рестриктивните мерки от 1,66 милиона барел на денонощие, които девет страни, в това число Русия, започнаха от май, се чака да продължат до края на 2024 година.

Според Потавин от Finam сега има дефицит на нефт на международния пазар от към 1,5 милиона барела дневно. " Тази цифра може да бъде малко по-ниска, в случай че от октомври Саудитска Арабия и Русия възстановят производството си до предходни равнища. Очакваме баланс на петролния пазар при започване на 2024 година ", сподели той.

Анализаторите на IB " Sinara " чакат до края на годината дефицит на петролни доставки от 1 милион барела дневно. Експертът на Promsvyazbank Екатерина Крилова вижда несъответствието сред търсенето и предлагането сега на 0,5-0,6 милиона барела дневно, само че акцентира, че дефицитът може да намалее до 0,2-0,3 милиона барела дневно до края на годината.

Самарин от Sber CIB на собствен ред счита, че сега пазарът е в баланс или се колебае минимално към него. " Търсенето е сезонно най-силно през третото тримесечие. Не чакаме да нарасне задоволително през четвъртото, с цел да сътвори по-съществен недостиг до края на годината. Трябва също да имате поради срещата на ОПЕК + при започване на ноември, която може вземете спомагателни политически решения в съюз ", сподели той.

Какво може да спре ценовото рали?

Продължаващото едва развиване на китайската стопанска система в обстановка на високи цени на петрола може да докара до понижаване на покупките му от най-големия вносител в света, сподели Потавин.

" Китайските рафинерии може да решат да употребяват насъбраните преди този момент ресурси, с цел да понижат вноса през идващите месеци, което може да подкопае пазарните упования за мощно китайско търсене на нефт през втората половина на годината. Този фактор няма да разреши цените на петрола да се повишат над 90 $ на година барел ", сподели специалистът.

Крилова счита, че в допълнение към китайския фактор цените на петрола могат да бъдат повлияни от увеличение на производството от Либия и Иран, които са под наказания, както и утежняване на обстановката в стопанската система на Съединени американски щати, провокирайки Фед към ново стягане цикъл.

Самарин не чака продължение на ралито на пазара на нефт, само че измежду рисковете за настоящето ценово равнище, в допълнение към горното, той показва връщането на " непринудено изчезналите размери ", както и връщането на " криза " в най-големите стопански системи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР