Петното от разлива до Созопол, причинен от потъналия преди 97

...
Петното от разлива до Созопол, причинен от потъналия преди 97
Коментари Харесай

Добра новина! Мазутът от разлива край Созопол изчезна

Петното от разлива до Созопол, породен от потъналия преди 97 години транспортен съд “Мопанг”, като че ли се е изпарило. Няма ги и боновите зараждения, които са го ограничавали. За това сигнализираха туристи в неделя, оповестява " Труд ".

Летовниците са обезпокоени да се къпят, тъй като подозират, че корабното гориво се е разнесло из залива. Мазутното леке не заплашва туристите. Събрахме огромна част от разлива, останалата се изпари или във тип на топчета потъна на дъното. Така специалисти се пробваха да успокоят духовете в неделя.

“В края на август, горивото от кораба ще бъде източено. Предстои процедура, при която да се избере фирмаизпълнител”, сподели пред Труд Живко Петров, изпълнителен шеф на организация “Морска администрация”. Засега разновидностите са два- две компании от Варна имат нужната технология да източат мазута, само че е допустимо да се яви и европейски реализатор.

Боновите заграждения, които бяха близо километър към кораба са отстранени, тъй като мазутът на повърхността на морето в действителност е събран. Пробойните по корпуса на “Мопанг”, които са били 15- 16 дупки, към този момент са запушени от водолази и на процедура теч няма, увери кап. Петров.

“Мопанг” е имал общо девет резервоара, като два са изцяло разрушени при потъването. В останалите седем водолазите са открили, че има гориво. Смята се, че количеството му е 200-300 тона.

Още от началото на лятото, водолази са алармирали, че мазут изтича от кораба. Той лежи на 30 метра дълбочина, на десен ръб, описаха те. За годините под вода е сносно непокътнат, на 10 километра е от Созопол.

При потъването мощно е повредена носовата му част. Според водолазите, техниката, която ще се употребява, с цел да изпомпят под вода резервоарите на кораба, би трябвало да е извънредно прецизна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР