Петнадесет са вече жертвите на протестите, прераснали в насилие в

...
Петнадесет са вече жертвите на протестите, прераснали в насилие в
Коментари Харесай

15 са вече жертвите от протестите в Чили, 239 са ранени

Петнадесет са към този момент жертвите на митингите, прераснали в принуждение в Чили, съобщи Франс прес, като се базира на известие на чилийското държавно управление.

Тези хора са починали главно при пожари и плячкосване на търговски центрове в Сантяго и в други обитаеми места, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Родриго Убия. Той добави, че три от жертвите в столицата са били простреляни, предава Българска телеграфна агенция.

В митингите, прераснали в конфликти със силите на реда, бяха ранени 239 души. Ранени бяха и към 50 военни и служители на реда. Арестувани до момента са 2200 души.

Заради митингите, избухнали в края на предходната седмица, през днешния ден президентът Себастиан Пинера свика съвещания с водачите на политическите партии, с цел да изследва концепцията за договаряне на обществен пакт, който ще сплоти политическите сили в търсене на допустимо най-хубавите решения за проблемите, засягащи чилийците.

От петък вечер в столицата, както и в 9 от 16-те провинции на страната, в действие е изключително състояние. За трета поредна нощ в Сантяго имаше комендантски час, траял от 20 ч. до 6 ч. тази заран. Близо 10 000 служители на реда и военни са ситуирани по чилийските улици. Това се случва за първи път от края на диктатурата на военачалник Аугусто Пиночет (1973-1990 г.)

Днес апел за митинги и за стачки насочиха и 18 чилийски синдиката и организации. Призивите са за стачки и митинги за на следващия ден и за четвъртък.

Протестите започнаха поради нарастването на цената на билетите за метрото в Сантяго, което след това беше анулирано от президента, само че митингите продължиха, подхранвани от националното неодобрение против икономическите и обществените условия в страната и неравенството.

Метрото, с което всеки ден пътуват към три милиона души, продължава да е съвсем напълно затворено, откакто в петък стачкуващи вилняха и нанесоха вреди на 78 станции. Щетите се правят оценка на над 300 милиона $. Вчера единствено една от седемте линии на метрото възобнови отчасти работа.

Прекратени са занятията в съвсем всички учебни заведения и университети в столицата. На летището в Сантяго чилийско-бразилската самолетна компания ЛАТАМ, която е най-голямата в Латинска Америка, конфигурира десетки походни кревати за пасажерите, които са блокирани там от началото на митингите поради отменяне или смяна тутакси на полетите им. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР