Петнадесет от всеки сто пациенти в болници в страните с

...
Петнадесет от всеки сто пациенти в болници в страните с
Коментари Харесай

Д-р Сила: Един от всеки 10 заразени с вътреболнична инфекция в света умира

Петнадесет от всеки 100 пациенти в лечебни заведения в страните с ниски и междинни приходи ще придобият най-малко една зараза, обвързвана с здравното обслужване. Това сподели доктор Скендер Сила, представител на СЗО в България, по време на откриването на Деветия народен конгрес по нозокомиални инфекции, проведен от Българската асоциация за предварителна защита и надзор на нозокомиалните инфекции.

Форумът се организира в столичната УМБАЛ „ Св. Анна “.

В страните с висок приход от 100 приети в болница пациенти 7 биха придобили вътреболнична зараза по време на престоя си в лечебното заведение, добави доктор Сила, представен от Българска телеграфна агенция. Сред пациенти, настанени в клиниките за интензивно лекуване, честотата на вътреболничните инфекции е от 2 до 20 пъти по-висока в страните с ниски и междинни приходи спрямо високоразвитите страни.

Въпреки че не е вероятен прецизен разбор заради липса на изчерпателни данни, СЗО е пресметнала, че стотици милиони пациенти са наранени от вътреболнични инфекции, което води до гибел на 1 на всеки 10 инфектирани пациенти всяка година, добави доктор Сила.

Пандемията от COVID-19 сподели какъв брой сериозни са предварителната защита и контролът на инфекциите за поддържане на главните здравни услуги и за гарантиране на сигурността на пациентите и здравните служащи, уточни той. По думите на доктор Сила немалка част от случаите на вътреболнични инфекции са вследствие на даване на медицински грижи с недобро качество и неотговарящи на стандартите в медицината. По време на пандемията от COVID-19 до момента няколко изследвания оповестяват за инфекции със SARS-CoV-2, добити в лечебните заведения измежду пациентите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР