Петите поред предсрочни парламентарни избори приключиха. Част от партийните лидери

...
Петите поред предсрочни парламентарни избори приключиха. Част от партийните лидери
Коментари Харесай

Политолози чертаят или експертен кабинет, или нови избори


Петите подред предварителни парламентарни избори завършиха. Част от партийните водачи дадоха поръчка какво ще вършат в границите на към момента незаработилото 49-о Народно заседание, а водачът на ГЕРБ в Народното събрание с мотив, че в случай че няма кабинет, няма да има и бюджет. В студиото на БиТиВи политолози и социолози седнаха да бистрят какво ще създадат партиите в новото Народно заседание.

Първа стартира политологът Румяна Коларова. За пети път виждаме по какъв начин едни партии, които се пробват да извлекат полза, инкасират оптималната загуба. Така рационалните хора в обединението ПП/ДБ би трябвало да си дадат сметка, че идващият ход, ще докара до пагубна загуба за тях, разяснява тя.

Според нея има нещо, което е ясно - в случай че се предлага кабинет, не би трябвало да бъде формиран от ярки политически фигури, а по-скоро да се предложи експертен кабинет. Не е ясно с кой мандат ще бъде препоръчан и по какъв начин ще бъде избран съставът на кабинета. Ако се мисли за излаз вън от клишетата - по някакъв различен метод контрактуван експертен кабинет и деликатно да се разиска с кой мандат да се сформира. При първи мандат Политическа партия ще кажат не, само че и при втория мандат ще получат същия отговор, счита Коларова.
 Петков и Василев отсякоха: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ не
Петков и Василев отсякоха: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ не

Националният съвет е дал обаче мандат за диалози

В основата на всичко ще бъде приемането на бюджета, уточни тя и повтори думите на водача на ГЕРБ от през вчерашния ден.

Политологът Христо Панчугов добави, че казусът не е в това, че няма държавно управление, а че няма различен проект да се направи. Дори тези, които не могат да създадат държавно управление не споделят какво биха създали. Докато не забележим някаква опция, ще се инкасират единствено загуби. В опита си да завоюват изборите ПП/ДБ са напът да потвърдят, че единствено ще изостават във времето, разяснява Панчугов. Той означи, че същинският диалог, който следва е допустимо ли е съставянето на ръководство.

Политологът Димитър Ганев съобщи, че опцията за разединение в ПП/ДБ не стои на дневен ред. Опциите пред обединението е да не се приказва за коалиция, а да се опитат да създадат договореност за поддръжка на съглашение на някаква форма на програмно експертно държавно управление. Изглежда малко евентуално да се направи съглашение сред първите две партии. Възможността за нови предварителни парламентарни избори стои на дневен ред, посочи Ганев.

Според него е допустимо да се сформира и кабинет на малцинството. Това обаче не взема решение политическата рецесия, само че е допустима алтернатива, уточни Ганев. Той посочи, че болшинство е допустимо да се направи единствено с Политическа партия и Демократична България. Ако се сформира държавно управление, ще е с плаващи болшинства, чака Ганев.
 Планът за убийството на Българска социалистическа партия се провалил, а Нинова регистрира стабилизация
Планът за убийството на Българска социалистическа партия се провалил, а Нинова регистрира стабилизация

В Българска социалистическа партия се похвалиха, че не са изгубили гласове

Социологът Кольо Колев добави, че държанието на Борисов е добра игра, при която показва кооперативност, подготвеност за разговор, което ще му донесе съответните дивиденти. Обществото даже да не харесва Борисов, би трябвало да се сформира държавно управление, само че по какъв начин ще се с сформира - следва да забележим. " Борисов усеща накъде духа вятъра и ще играе играта ", разяснява Колев.

За него е ясно, че политическата игра на ПП/ДБ е да стопират Христо Иванов да търси опцията за осъществяване на кабинети. Или ГЕРБ няма да могат да сформират държавно управление или ще сформират такова на правилото на хартиената обединението - ГЕРБ-БСП-ДПС с присъединяване на Има Такъв Народ.

Той счита, че мъчно може да се сформира съдружно ръководство с огромно болшинство.
 Манолова вижда Българска социалистическа партия и ГЕРБ в коалиция
Манолова вижда Българска социалистическа партия и ГЕРБ в коалиция

Нинова е допустимо да се подреди до Борисов поради съдружната си всеядност, счита Манолова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР