Петима са привлечени като обвиняеми; При мащабното разследване е осъществен

...
Петима са привлечени като обвиняеми; При мащабното разследване е осъществен
Коментари Харесай

Схема за трафик на хора с цел сключване на брак е разкрита при съвместни действия на МВР, ДАНС и прокуратурата в област Плевен

Петима са привлечени като обвиняеми; При огромното следствие е сбъднат натоварен продан на информация с способените структури на Германия и EUROJUST
Разследващите eкипи от криминалисти на ОДМВР-Плевен и локалната конструкция на ДАНС са работили по информация за незаконна скица за подписване на фиктивни бракове сред български и непознати жители, за която първите данни са постъпили още през 2015 година Според сигналите, лица от трети страни – Турция, Близкия изток и други, които вероятно биха представлявали риск за националната сигурност на страната и Европейски Съюз, са получавали легален статут, ставайки членове на семейство на жители на Европейски Съюз. Досъдебно произвеждане е формирано през 2020 година и на територията на област Плевен са извършени взаимни оперативно издирвателни и дейности по следствие, под управлението на районна прокуратура – Плевен. В процеса на полицейската работа е разкрита незаконна скица за узаконяване на престоя на непознати жители на територията на България и Германия. Установено е, че са предлагани финансови средства в размер на 3 до 5 хиляди евро на десетки млади дами и девойки от фамилии в плевенския район с невисок обществен статус и учебен ценз, за подписване на цивилен брак с мъже от трети страни. Семействата на жертвите обаче не получавали обещаваните пари, защото сумите прибирали медиаторите. Разследващите изяснили и други детайлности, свързани със схемата: бъдещите невести бивали държани в жилища и квартири в Германия преди да сключат брак в Берлин, а сумата за бракосъчетаване, обещавана на жертвата, е била сред 10 и 15 хиляди евро. Младите дами, измежду които и бременни, престоявали месеци в Германия до оформянето на нужните документи, някои от тях раждали децата си там. Така, припознавайки ги, бащите от рискови страни си осигурявали престояване като родител на родено в Европейски Съюз дете. В хода на досъдебното произвеждане са открити над три случая с бременни дами и с 40 на млади дами, сключили цивилен брак в Германия. Жертвите са на възраст сред 18 и 25 години.
В резултат на прецизната оперативна работа по досъдебното произвеждане са арестувани петима – двама турски и трима български жители, на които са повдигнати обвинявания. Спрямо четирима е постановена мярка за неотклонение „ задържане под стража “ и по отношение на една жена е наложена мярка „ домакински арест “. Един от арестуваните – български жител, се е признал за отговорен и по отношение на него е постановена неоправдателна присъда. По отношение на другите следствието продължава в границите на формираното досъдебно произвеждане по член 159 „ а “, ал.1 от Наказателен кодекс /набиране на дами за да бъдат държани в насила и послушание против заричане за облага/, като плануваното наказване е от 3 до 10 години отнемане от независимост.
Според данни от следствието, от незаконната скица е било допустимо да се възползват непознати жители със възбрана за престояване в страни от Европейски Съюз, както и такива, които са нежелани в страните на престояване. Възползвалите се от построения механизъм за подписване на бракове придобивали с изключение на право на престояване в страните от Европейски Съюз, само че и наставнически права по отношение на български жители, родени след брака, а също и опция да придобият българско поданство след интервала, избран в Закона на българското поданство.
В процеса на работата по случаите са извършени голям брой дейности по следствието при осъществена ефикасна взаимопомощ сред органите на Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и ДАНС и сбъднат продан на информация с способените структури на Германия и EUROJUST.
Информация по досъдебно произвеждане за трафик на хора, водено под наблюдението на Районна прокуратура – Плевен бяха оповестени през днешния ден от шефа на ОДМВР – Плевен старши комисар Веселин Вътов, окръжния прокурор Владимир Николов, наблюдаващия прокурор Велислава Патаринска от Районна прокуратура – Плевен, областен прокурор Пламен Петков, ръководителя на ДАНС – Плевен Пламена Петрова и чиновници от бранш „ Противодействие на престъпната престъпност “ при ОДМВР – Плевен.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР