Петима души получиха нов шанс за живот след една чернодробна

...
Петима души получиха нов шанс за живот след една чернодробна
Коментари Харесай

Петима души получиха втори шанс след трансплантация

Петима души получиха нов късмет за живот след една чернодробна и четири бъбречни трансплантации, осъществени на 20 юли.

Това стана допустимо след две донорски обстановки, осъществени от медицински екипи на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ", с координатор доктор Кирил Пенчев, и на УМБАЛ " Св. Марина " - Варна, с координатор доктор Николай Младенов.

На 18 и 19 юли околните на изпадналите в мозъчна гибел 61-годишен мъж и на 50-годишна жена, взеха решение да дарят органите им и по този метод да дадат втори късмет за живот на петима български жители. Поради медицински противопоказания или липса на подобаващи реципиенти, други органи не бяха трансплантирани.

Припомняме, че 50-годишната жена е задгранична гражданка, непрекъснато пребиваваща в Германия, която по време на лятната си почивка в България получила тежък мозъчен кръвоизлив . Въпреки напъните на лекарите, дамата изпаднала в мозъчна гибел.

По искане на Министерството на здравеопазването бе проведен полет със аероплан C-27J " Спартан " за осъществяване на експлантация на органите.

Министерство на здравеопазването и ИА " Медицински контрол " сервират откровени съболезнования към околните на донорите и благодарят за хуманния им жест.

" Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения и на Военновъздушните сили, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация. "
 Семейството на изпаднала в мозъчна гибел туристка избавя заболели българи с органите й
Семейството на изпаднала в мозъчна гибел туристка избавя заболели българи с органите й

Военен " Спартан " транспортира столични медици до Варна за донорската ситуация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР