Петер Креко е директор на унгарския институт Политически капитал и

...
Петер Креко е директор на унгарския институт Политически капитал и
Коментари Харесай

Виктор Орбан може да бъде победен на изборите и вече го осъзнава

Петер Креко е шеф на унгарския институт " Политически капитал " и старши помощник в Центъра за разбор на европейската политика CEPA. Текстът е възложен на " Капитал " от Европейския съвет за външна политика.
Чуждестранните политици и публицисти имат непосилен спомен от 2015 година с опита си да се научат по какъв начин да произнасят името на тогавашния нов министър председател на Унгария Дюрчани (Gyurcsany). Днес имат сходни проблеми с името на града Ходмезьовашархей (Hodmezovasarhely), чийто кмет Петър Марки-Зай стана претендент на унгарската съпротива за министър-председател.

Малцина чакаха владеещият британски език някогашен маркетингов специалист и предприемач да изпревари доста по-известни политици на първичните избори на обединената опозицияпрез октомври. MZP, както го назовават разговорно, се представяше недобре в изследванията преди първия тур и изглеждаше доста малко евентуално той да стигне до последния кръг. Но той го направи единствено с 21% от гласовете, а по-късно благодарение на висока изборна интензивност и тактическото отдръпване на кмета на Будапеща Гергели Карачони завоюва съвсем 57% от гласовете на финалния балотаж.

Повече от 850 000 бюлетини бяха пуснати по време на първичните избори на опозицията, което значи, че в тях са взели участие съвсем 11% от гласоподавателите в страната. Това би се квалифицирало високо даже по стандартите на страните, където обичайно се организират първоначални избори, като Съединени американски щати и Франция. С над 370 000 гласа, подадени общо за Марки-Зай, той се радва на мощна легитимност измежду опозицията.

Управляващата в Унгария партия " Фидес " го беше отписала и се беше съсредоточила върху Карачони и Клара Добрев като противници на Виктор Орбан на изборите през 2022 година Така изненадващата победа на кмета на Ходмезьовашархей хвана Орбан и екипа му неподготвени.

Предвид това, че унгарската съпротива се сплотява зад обединен претендент, с цел да победи Орбан идната година, Марки-Зай в този момент е в действителност водач на блок от шест партии, макар че не е обвързван с нито една от тях. Този абсурд разкрива една от основните му мощни страни: той съумя да убеди гласоподавателите, сериозно настроени към елита - освен ядосани от режима на Орбан, само че и недоволни от опозицията, да вземат участие във втория тур на първичните избори.

Според анкетите и моделите на гласоподаване кандидатурата на Марки-Зай се приема добре измежду по-младите генерации и градската интелигенция, като в това време се вписва в популисткия " дух на времето " (Zeitgeist). Антиистаблишмънт настроенията и нови политически партии и придвижвания доведоха през последните години до възхода на Еманюел Макрон във Франция, Владимир Зеленский в Украйна и Игор Матович в Словакия. Но тези съпоставения не трябва да се преувеличават в тази ситуация с Марки-Зай.
Марки-Зай в този момент е в действителност водач на блок от шест партии, макар че не е обвързван с нито една от тях.
Макар и податлив към бомбастични изявления, той декларира намерено идеологическите си позиции, определяйки се като същински християнски реакционер, проевропеец и трансатлантик. Резултатите демонстрират, че идеологическите разлики съвсем не са имали значение по време на първичните избори: даже някои от най-либералните гласоподаватели са дали своят вот за по-консервативния претендент на втория тур. Една от аргументите е, че те търсеха най-мощния противник на Орбан и допуснаха, че закостенял политик ще има по-голям късмет да победи сегашния министър председател, в сравнение с демократичен.

Марки-Зай в същото време е на много непопулистки позиции във връзка с държавните разноски. По време на първичните избори станахме очевидци на поредност от обещания от другите претенденти за повишение на заплатите на учители, медицински сестри, лекари и други, до момента в който той стоеше уединен в апелите за здравомислие и суверенитет.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Свят 1 Икономика 2 Свят 3 Политика 1 Промишленост 2 Свят 3 Икономика
Успешната организация на първичните избори, високата изборна интензивност и безапелационните резултати са мотиви за празнуване за опозиционните партии. Но има още доста какво да се направи, в случай че желаят да завоюват задоволително гласове, с цел да имат болшинство в Народното събрание - изключително в дребните градове и селища, където опозицията има по-ниска поддръжка.

Динамиката на шестстранната машина на опозицията също крие опасности и капацитет за междуособици. Вече има признаци на борба за превъзходство сред Демократическата коалиция на Дюрчани/Добрев (вероятно съгласно Йобик) и Марки-Зай. Малко евентуално е това да взриви опозицията, само че може да понижи успеваемостта на нейните дейности.

Неотдавнашно допитване демонстрира, че опозицията има инерция - болшинство от 47% от респондентите обявиха, че желаят да видят Орбан надвит следващата година. Но с цел да се преодолеят изкривяванията на изборната система, като големите изборни региони да вземем за пример, опозицията би трябвало да завоюва с най-малко 4-5 процентни пункта, с цел да е несъмнено, че ще победи " Фидес ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР