Петдесет и седем медици са заразени с маймунска шарка в

...
Петдесет и седем медици са заразени с маймунска шарка в
Коментари Харесай

ECDC: 57 медици в Европейския регион са заразени с маймунска шарка

Петдесет и седем медици са инфектирани с маймунска шарка в страните от Европейския район на СЗО, само че при нито един от тях не е потвърдена професионална експозиция. Това излиза наяве от последния взаимен отчет на СЗО – Европа и Европейски център за надзор на болесттите (ECDC).

Към 16 август в района са докладвани 19 429 случая на инфекцията. Повечето са на възраст сред 31 и 40 години – 40% от докладваните, 98,9% са мъже от групата МСМ. Сред случаите с прочут ХИВ статус 38% са ХИВ-позитивни.

Най-чест признак измежду клиничните изяви е обривът, който се следи при 77,1% от засегнатите. Налице са и типични систематични признаци като тресчица, отмалялост, мускулни болки, настинка или главоболие, присъщи за 65% от инфектираните.

Хоспитализираните са 505 случая (5,8%), от които 179 случая са претендирали съществено лекуване. Трима пациенти са били признати в интензивно поделение, един от които по аргументи, които не са свързани с зараза с маймунска шарка. Съобщава се още, че другите два случая, признати в интензивно поделение, са умряли от маймунска шарка.

Най-засегнатата европейска страна е Испания с близо 5792 случая, следвана от Германия с 3213 случая, Обединеното кралство с 3081 инфектирани, Франция – с 2749 инфектирани и Нидерландия – с 1029.

Балканите не престават да са един от релативно спокойните райони в Европа. Изключение прави Гърция.

Общият брой на лабораторно доказаните случаи на маймунска шарка в Гърция набъбна до 50 съгласно известие на Националната организация за публично здраве, представено от е-Кathimerini.com. Според информацията всички доказани случаи са при мъже на възраст сред 19 и 59 години, като 16 от тях са пътували в чужбина по време на инкубационния интервал на вируса (32% от случаите).

Общият брой на инфектираните в света по данни на Американските центрове за надзор на болесттите (CDC) към този момент е 39 434 от 94 страни. Последната страна, докладвала за маймунска шарка, е Гренландия с 2 случая.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР