Петър Волгин от БНР нарече Христо Грозев обикновен интригант, Костадин

...
Петър Волгин от БНР нарече Христо Грозев обикновен интригант, Костадин
Коментари Харесай

Разследващ журналист или терорист? Ето кой всъщност се оказа Христо Грозев!

Петър Волгин от БНР назова Христо Грозев " елементарен клеветник ", Костадин Костадинов го окачестви като " задграничен сътрудник " и " медиен магнат ",  а Александър Симов от Българска социалистическа партия като " терорист ". 

Ето и описа от първо лице на журналиста Петър Пунчев,  съосновател на първото частно радио в България, Радио FM+

" Едно от най-ценните неща, с които живеем през днешния ден в България, е свободата на отзиви.

И Петър Волгин е едно от лицата на тази независимост.

Добре е, че в кариерата си сътрудника от БНР се самоограничава в ролята си на радиоводещ, за която несъмнено има данни.

Още по-добре е, че не е упорства за специфична роля в проверяващата публицистика.

Защото радиоводещият гради заключенията си по " случая Христо Грозев ", при цялостно непознаване от негова страна, на обстоятелствата към активността на Хр. Гр. през десетилетията. А това не би било добре за проверяващ публицист.

Без да се трансформирам в юрист на Христо, ще дам тук единствено няколко репера, на основата на които умният четец ще си направи заключения, кой е и за какво Петър Волгин заема тъкмо тази позиция, на която станахме очевидци. И за какво не един и двама негови български сътрудници реагират с злост и липса на по този начин естествените, за случаи като този, емпатия и професионална взаимност...

Христо е в радио-бизнеса от 1994 година, когато от едно " нищо " - студентско радио в Благоевград, направи една от най-модерните радиостанции в България.

Това не остана неусетно и когато Хр. Гр. получи дипломата си за висше обучение, той беше притеглен от огромна и богата американска компания да работи за нейните радиостанции в Москва, Санкт Петербург и Сочи.

Именно това са радиостанциите, които съгласно Петьо Волгин, Хр. Гр. е " откривал " в Русия.

Тези радиостанции не бяха обаче негова благосъстоятелност.

Грозев беше просто чиновник.

Доста добре обучаван и заплатен за времето си.

Очевидно възприеман като надарен и деятелен управител, той стигна до поста вицепрезидент (по въпросите на радиобизнеса), на огромната ирландска телекомуникационна компания, с съвсем галактически обороти, която наследи американската.

С петцифрена заплата в евро и евентуално шестцифрени бонуси, човек би могъл да събере пари за вложения в бизнеса, в който към този момент се е потвърдил.

Възможно е подобен да е и казусът с Хр. Гр. Не съм го питал.

Но би трябвало да се знае, че главен вложител в провалената договорка за " Пресгрупата ", упомената от Волгин, въобще не беше Христо Грозев, а неговият персонален другар Карл Хабсбург.

Христо направи своя удар по-късно, когато на собствен риск, на цената на половин апартамент, купи в Холандия радиостанция, която не беше получила лиценз и се смяташе за безполезна директория с документи.

Съвсем в негов жанр, той се задълба в холандското право, приготви тезите, с които завоюва делото против управляващите и регулаторните органи в Нидерландия и взе доста прилична отплата. С тези средства развъртя един от най-успешните радиопроекти в страната, радиото " 100% NL ", нещо като БГ радио, единствено че в холандски вид.

После главният дял на това и едно друго радио, беше продаден на холандски медиен колос.

През 2014, пред очите ми, Хр. Гр. стартира използването на методиката, която отработи до съвършенство, преди да притегли вниманието на " Белингкет ", където стартира като елементарен помощник, с цел да получи след 2-3 години предлагането да я оглави.

Тази методика се основава напълно на обществена информация и база данни от телефонните оператори в Русия, съпроводена от персонални диалози " под прикритие " с забавните лица.

Така той персонално разкри поименно членовете на екипажа на БУКа на РФ, свалил малайзийския Боинг над Украйна. По същия метод, в композиция с блестящия " артист " Навални, освети чиновници на съветските специфични служби, подготвили и осъществили атентата против опозиционния водач. Така беше и със Скрипал, и с Гебрев и с доста други.

Съвсем явно е, че нашенските проверяващи публицисти, чиито труд и качества също не трябва да бъдат омаловажавани, не са имали и нямат, нито опита, нито опциите, нито мащабите, нито - естествено - неповторимата хватка на Грозев.

С това, за мен, се изясняват и някои от техните неласкави мнения в последните часове.

Завистта и недопускането у другите на неповторими и превъзхождащи качества, са човешки дефекти и никой не е застрахован.

Случаят с Волгин, споделят, можело да има и друга подплата, в случай че се съди по другите му изяви.

Няма по какъв начин да знаем.

Но в случай че " адашът " подходи с разсъдъка си, ще е добре да изрази взаимност с преследвания (вкл. от смъртна заплаха) собствен сътрудник.

Защото, изцяло допустимо и дори доста евентуално е, в обозримо близко бъдеще той самият да има потребност от солидарността на колегията.

Ето какво написа за него в Уикипедия:

Христо Грозев е роден на 20 май 1969 година Живее и работи във Виена, Австрия. Той работи върху заканите за сигурността, трансграничните секрети интервенции и информацията, употребена като оръжие.

Към 2022 година е водещ следовател с фокус върху Русия и изпълнителен шеф на учредената през 2014 година проверяваща журналистическа агенция Белингкат.

През 2019 година е отличен с European Press Prize на Фонда за европейска публицистика (заедно с Румен Доброхотов и Даниел Ромейн) за следствието на самоличността на обвинените за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с химикала „ Новичок “ през 2018 година в Обединеното кралство.

Грозев е прочут с това, че проверява посредством отворен код, обществени медии и други налични данни (вж. OSINT).

Важни образци от работата му са идентифициранията по отношение на:

двама висши съветски офицери, свързани със свалянето на полет 17 на Малайзийските авиолинии през 2014 година

чиновници на ГРУ, участващи в заговора за прелом в Черна гора през 2016 година

трима обвинени за отравяне на Сергей и Юлия Скрипал през 2018 година

отравянето на Алексей Навални през 2020 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР