Пет убийства са извършили силите за сигурност в кюрдския регион

...
Пет убийства са извършили силите за сигурност в кюрдския регион
Коментари Харесай

Пет убийства на протестиращи след подозрителната смърт на жена в ирански арест - Свят

Пет убийства са направили силите за сигурност в кюрдския район на Иран в понеделник по време на митинг поради гибелта на жена в ирански полицейски арест, заяви Ройтерс, като се базира на информация от правозащитна група.

Протестите не престават трети ден. Смъртта на 22-годишната Махса Амини разпали гнева на хора в цялата страна.

Младата арестантка от иранската провинция Кюрдистан изпадна в кома и умря след ареста ѝ Техеран предходната седмица от моралната полиция, която ползва строги правила в ислямската република, изискващи от дамите да покриват косите си и да носят свободни облекла на публични места. Органите на реда отхвърлиха съмненията, популяризирани в обществените мрежи, че тя е била бита. Версията им е, че дамата просто е паднала, до момента в който е чакала с други арестувани дами. Демонстрации имаше в редица обитаеми места. Персийският хаштаг #MahsaAmini е употребен близо 2 милиона пъти в Twitter.

Две от полицейските жертви са били протестиращи в кюрдския град Сакез, против които полицията е стреляла. Сакез е родният град на Амини - оповестява в Twitter Организацията за човешки права " Хенгау ". По нейна информация още двама души са убити в град Дивандарех " от пряк огън " от силите за сигурност, а пети е бил погубен в Дехголан, също в кюрдския район.

На този стадий няма нито публично удостоверение за смъртните случаи.

Официалната осведомителна организация IRNA заяви, че в редица градове в седем провинции е имало " лимитирани " митинги, които са били разпръснати от полицията.

Държавната телевизия заяви, че редица протестиращи са били задържани, само че отхвърли " някои изказвания за смъртни случаи в обществените медии ".

Полицията съобщи, че Амини се е разболяла, до момента в който е чакала дружно с други дами, арестувани от нравствената полиция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР