Пет са случаите на морбили в България, обяви пред NOVA

...
Пет са случаите на морбили в България, обяви пред NOVA
Коментари Харесай

Тревога! Петима се заразиха с морбили у нас

Пет са случаите на морбили в България, разгласи пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев. Всички случаи са от дребни обитаеми места към Гоце Делчев. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания прикани персоналните лекари да положат повече старания за информиране на родителите за заплахата от тази болест.

В София към този момент има случай на заболяла от морбили 37-годишна жена, която е настанена за лекуване в Инфекциозна болница. „ Вторият случай на 3-годишното дете се удостовери през вчерашния ден в Националната референтна лаборатория. Вчера излезе резултата - позитивен е. Това е детето, което е в Инфекциозна болница. Не разясня за какво не е имунизирано ", съобщи проф. Кантарджиев.

" Освен това през вчерашния ден в Референтната лаборатория бяха потвърдени три случая на деца сред 1- и 2-годишна възраст с морбили. Те сега лежат в отделението в болничното заведение на Гоце Делчев ". И трите деца са от дребните обитаеми места към град Гоце Делчев.

Ваксинацията против морбили всекидневно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 13-годишна възраст.

„ Морбили е най-опасно за най-малките преди те да бъдат имунизирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестричета, имат антитела в кръвта си, през вчерашния ден доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата ”, сподели още експертът.

През последната година има взрив на случаите на морбили в Европа, като единствено в Румъния десетки деца починаха от заразната болест. Подобна обстановка имаше и в прилежаща Сърбия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР