Пет са най-честите трикове, с които търговците ни подвеждат по

...
Пет са най-честите трикове, с които търговците ни подвеждат по
Коментари Харесай

Внимавайте! Ето пет трика, с които ни мамят на Черния петък

Пет са най-честите трикове, с които търговците ни подвеждат по време на Черния петък. Това изясни пред " Телеграф " изпълнителният шеф на асоциация " Активни консуматори ".

Най-масовата процедура през годините е изкуственото завишаване на цените на стоките седмици преди пониженията . По този метод потребителите си мислят, че в деня на самия Черен петък могат да си купят нещо преференциално. Реално обаче понижение няма. Това е и най-честата причина за наказания на търговците.

Друг трик е пресирането на купувачите, посредством което хората са принудени да вземат решение доста бързо при покупка . Това се употребява най-много в онлайн търговията. Когато разглеждате даден артикул в избран уебсайт, ви изписва в профил, че сега от него са " изкушени " още няколко индивида. По този метод смятате, че продуктът ще бъде платен бързо и нямате време да разгледате другите предложения.

" Само че след това се оказва, че той е обсъждан от няколко индивида за целия ден или за последните два дни, а не в този миг. Това лишава опцията на потребителя да съпоставя с други артикули ", изясни Николов. Според него са редки случаите, в които понижението е действително. Тогава обаче има заплаха да се сблъскаме с казуса, че към този момент няма количества от търсения от нас артикул.

Изчерпване

" Този трети трик се ползва и в типичен магазин, най-много посредством брошурите, които ни изпращат. Много постоянно сме очевидци на такава процедура. Така биете път през тапите в целия град, отивате в магазина, само че на място се оказва, че стоката е изчерпана. И защото сте отишли за нещо, което към този момент го няма, се прибирате най-малко с три други артикули, които даже не сте възнамерявали ", изясни Богомил Николов.

Друга подвеждаща скица е, че нормално техниката, която се предлага на Черния петък, е с ниско качество или се пробутват остарели модели.

Феномен

" На първо място са остаряващи модели и това е международен феномен. Има даже прочуване във Англия, където бяха проследени над 100 продукта в кошницата. В 98% от случаите цените им шест месеца по-късно са същите или даже по-ниски по отношение на ноември. Причината е, че търговците оферират понижения точно на остарели модели ", сподели още Николов.

Търговците прибягват и до пета скица - оферират ни гръмки понижения на подправени артикули, или така наречен ментета. Това се отнася най-често за парфюмите.

" Например в магазина ни пробутват парфюм на три пъти по-ниска цена от тази на оригинала. И ние считаме, че е понижен оригиналът. При изискване, че става дума за дълготраен артикул, това незабавно би трябвало да ни наведе на мисълта, че става въпрос за подозрително качество ", сподели Николов.

Експертът поучава и да гледаме самия шрифт на етикета . Ако информацията на него е нечетивна , е по-добре да не купуваме.

Привличат ни с огромни проценти на табелите

Често търговци ни притеглят, като слагат табели с огромни понижения на витрините. По този метод потребителите не гледат самата цена и считат, че стоката се продава доста преференциално.

" След това обаче се оказва, че в целия магазин има единствено един продукт, който е понижен с 80%. Така че това е неверен метод. Правилният е, когато харесаме даден модел, да се опитаме да съпоставим с офертите в други търговски вериги. Единственото изключение е при дрехи и обувки, тъй като при тях мъчно можем да разберем има ли действително понижение ", изясни Богомил Николов.

Напудрените мнения са съмнителни

Отзивите на потребителите са показателни за даден търговец. Затова специалистите поучават, когато виждаме прекомерно " напудрени " и хвалебствени мнения в някой уебсайт, да не се доверяваме, тъй като най-вероятно са от мними консуматори.

" Тогава е добре да сигнализирате способените органи и те да извършат инспекция ", посъветва Богомил Николов. Той посочи, че санкциите, които планува законодателството, не са съответни.

" Една санкция от 500-1000 лв. може да е пагубна за дребен магазин, а огромният търговец да не я усети. Затова ние от дълго време желаеме глобата да е % от оборота ", разяснява още Николов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР