Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след

...
Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година след
Коментари Харесай

Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще бъдат и в двете валути

Пет месеца преди да приемем еврото и 1 година откакто създадем това, цените по рафтовете в магазините и на касовите бележки ще би трябвало да са и в евро и в левове. А един месец, откакто публично въведем еврото, към момента ще можем да плащаме в левове, само че ще ни връщат рестото в евро. Това изясни вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов в ефира на Нова телевизия. Той дефинира решението на депутатите от четвъртък за ускорение на приемането на еврото като доста значимо. И изясни, че се работи за това единната валута да влезе в обращение през 2024 година

„ Когато публично въведем еврото, всички заплащания стават в евро, заплатите и пенсиите ще идват в евро. Пет месеца преди да влезем цените ще бъдат показвани и в двете валути. На касовата записка ще има още веднъж цените и в евро, и в левове, ще има QR код, който демонстрира обменния курс. Ще могат да се подават сигнали във финансовото министерство, в случай че забележим, че курсът не е този, който би трябвало. Това ще продължи 1 година, откакто сме влезнали ”, съобщи Пеканов.

Шест месеца след присъединяването ни към Еврозоната обмяната на левове в евро ще е безвъзмездна във всички банки и пощенски клонове. При злоупотреби на търговци с курса, може да се затварят обекти. „ В някои страни се залагат черни описи, в които се разказват всички обекти, злоупотребяващи с курса ”, изясни Пеканов. Ще има и телефонна линия, на която жителите да се обаждат, в случай че забележят нарушаване. Скоро ще стартира и изборът на признака, който ще бъде на българските евромонети. 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР