Пет и дребно са установени от Изпълнителната агенция по лекарствата

...
Пет и дребно са установени от Изпълнителната агенция по лекарствата
Коментари Харесай

Петима търговци са санкционирани за неподадени данни в системата за лекарствата

Пет и дребно са открити от Изпълнителната организация по медикаментите през декември и януари. Те не са подавали данни в електронната система за медикаментите, заяви изпълнителният шеф на организацията Богдан Кирилов пред Би Ти Ви. Санкциите, които се плануват, са сред 15 и 30 хиляди Лева.

" Тяхно обвързване е да подават информация, с цел да има съответно отразяване на наличностите. Продължаваме с инспекциите както при тях, по този начин и при аптеките. При двама от търговците на едро има и спомагателни нарушавания. На единия ще бъде спряна употребата на склада, а на другия ще бъде връчена заповед за лишаване на издаденото позволение за търговия на едро, сподели още Кирилов.

През януари здравният министър, че са открити и пропуски в системата за наблюдаване на медикаментите.

По думите на Кирилов дефицитът на медикаменти е в целия Европейски съюз, а аргументите са нарасналото ползване и индустриални нарушавания.

" През януари бяха доставени близо 200 000 опаковки антибиотици от групите пеницилини, цефалоспорини и хинолони. При тях се наблюдаваше усложнения в доставките ", съобщи Кирилов.

Той разяснява и изчезналото лекарство за диабетици " Оземпик ".

" За съответния артикул има индустриално закъснение. Министерството на здравеопазването и Агенцията по медикаментите бяхме известени през декември. Те ни осведомиха, че доставката за декември и януари ще бъде отсрочена за февруари, а в следствие ни споделиха, че се анулира за март. Беше открито решение за преразпределяне на количества от словенския пазар. 9 600 опаковки към този момент са доставени и към този момент се разпределят от търговците ", добави Кирилов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР