„Пет години различни служби, различни министерства, различни контролни органи са

...
„Пет години различни служби, различни министерства, различни контролни органи са
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Кашата с язовирите е най-голямата, която съм виждала

„ Пет години разнообразни служби, разнообразни министерства, разнообразни контролни органи са си прехвърляли топката един на различен за ремонта на язовир „ Огоста “. Увеличавали са непрекъснато нужните средства за ремонт, експертни препоръки не са ги одобрявали и досега нищо не е пипнато. Това е една от аргументите да освободя целия съвет на шефовете на Държавната консолидационна компания и да се опитаме да сложим ред в тази работа. “

Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова в отговор на запитване от депутат по време на парламентарен надзор в Народното събрание.

Тя изясни, че язовир “Огоста “ е включен в листата на язовирите, на които следва да се извърши ремонт и реорганизация на 04.10.2018 година по отношение на установените от Държавна организация по метрология и механически контрол неизправности. Язовирът е благосъстоятелност на Министерството на земеделието, само че с контракт от 2020 година са трансферирани на Държавната консолидационна компания нужните за възлагане строително-монтажни и други типове действия, авторски права върху всички документи и материали, и всевъзможни други съставни елементи, основани вследствие на контракта.

По думите на министър Нинова прехвърлянето към ДКК, обаче, продължава като взаимодействие към “Монтажи “. Прехвърлянето става на 18.06.2020 година и през юни “Монтажи “ насочва предложение към ДКК за осъществяване на план за ремонтно-възстановителни работи. През септември 2021 година “Монтажи “ показва и план-сметка, като общата цена за тези действия е 7 754 000.29 лева, без присъединяване на транспортен съд.

„ Експертният съвет към ДКК се произнася, че планът, препоръчан от “Монтажи “, не дава отговор на нужните условия за ремонтни работи,в резултат на което през ноември 2021 година “Монтажи “ показва нова план-сметка, като усилват размера на нужните пари за ремонта на 12 547 104,10 без Данък добавена стойност. Отново експертният съвет не приема предлагането и изготвя мнение, че общият плануван размер на всички ремонтни работи по плановете демонстрира нужда за осъществяване на процедура по Закона за публичните поръчки. До този миг ремонт не е почнал “, заяви още Корнелия Нинова.

Ще сложим ред в ДКК, безапелационна е вицепремиерът.

„ Не може разнообразни 5 министерства, 7 организации, 3 контролиращи органа да дават отговор за едно и също нещо, да си трансферират отговорността и най-после да се стига до групова безнаказаност “, безапелационна бе тя, добавяйки, че в Министерски съвет е основан екип от всички участващи служби и органи, като се работи по правенето на нужните стъпки за решение на казуса.

„ Това са законодателни промени в Закона за водите, да ви предложим някаква естествена административна конструкция, която да се заеме съществено с решаването на тези проблеми и обезпечено финансиране за най-спешните поправки “, посочи министър Нинова.

„ Обвинения към актуалното държавно управление за положението на язовирите не одобряваме, тъй като сме такова от месец и половина-два, и поставяме големи старания да установим какво заварваме. Далеч съм от мисълта да се оправдаваме с завещание, това не работи. Трябва да се хванем и да си свършим работата. Най-важна е огромната цел, която имаме - да няма повече наводнения, да няма страхове у хората, да няма откъснати стени и наводнени селища. Така действаме оттук насетне “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР