Пет държави, сред които Южна Африка и Бангладеш, призоваха Международния

...
Пет държави, сред които Южна Африка и Бангладеш, призоваха Международния
Коментари Харесай

Пет държави искат от Международния наказателен съд разследване на войната в Газа

Пет страни, измежду които Южна Африка и Бангладеш, приканиха Международния углавен съд да стартира следствие на войната сред Израел и Хамас, заяви основният прокурор на съда.

На фона на интернационалната угриженост за възходящия брой жертви, настояването беше отправено в миг, когато фамилиите на някои от израелците, взети за заложници от Хамас при офанзивите на 7 октомври, които отприщиха войната, също желаеха дейности от страна на МНС.

Главният прокурор на МНС Карим Хан съобщи, че Южна Африка, Бангладеш, Боливия, Коморските острови и Джибути - всички членове на МНС - са поискали следствие на " обстановката в страната Палестина ".

В изказването си Хан съобщи, че следствието на събитията в Ивицата Газа и окупирания Западен бряг, почнало през март 2021 година, в този момент " обгръща и ескалацията на враждебните дейности и насилието след нападенията, осъществени през октомври 2023 година ".

Хан, който наскоро отиде на основния пропускателен пункт сред Газа и Египет, съобщи, че екипът му е събрал " забележителен размер " доказателства за " съответните произшествия " по време на войната.

Той прикани да бъдат показани още доказателства и добави: " Ще продължа също по този начин напъните си да посетя страната Палестина и Израел, с цел да се срещна с оживели, да изслушам организациите на гражданското общество и да се наемам със съответните национални сътрудници. "

" Призовавам всички съответни участници да окажат цялостно съдействие на моята работа ", добави Хан - макар че Израел не е член на МНС. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР