Перуанските власти обявиха 90-дневно извънредно положение в здравеопазването поради необичайно

...
Перуанските власти обявиха 90-дневно извънредно положение в здравеопазването поради необичайно
Коментари Харесай

Извънредно положение в Перу. Опасна болест и връзка с ковид

Перуанските управляващи оповестиха 90-дневно изключително състояние в опазването на здравето заради " извънредно нарастване " на случаите на синдрома на Гилен-Баре (Guillain-Barré). Според министъра на опазването на здравето Сесар Васкес Санчес това ще разреши закупуването на 5 000 ампули имуноглобулин, заяви Canal N, представен от actualno.com.

Синдромът на Guillain-Barré е положение, при което имунната система поразява личните си периферни нерви. Синдромът може да се прояви по разнообразни способи: изтръпване или парализа. СЗО оповестява, че " множеството хора се възвръщат изцяло даже в най-тежките случаи на синдрома ", написа БГНЕС.
-->
Указът за изключително състояние е оповестен във вестник El Peruano. Министърът съобщи, че при определяне на случаи пациентите се транспортират със аероплан до столицата Лима, в случай че положението на болния го разрешава.

В Перу са регистрирани повече от 180 случая на синдрома на Guillain-Barré. Четирима души са умряли, 147 са се възстановили, а 31 пациенти се лекуват стационарно.

Синдромът на Guillain-Barré е измежду редките затруднения при инфектираните с ковид, а Перу е в челото на разпространяването на заболяването и то като смъртни случаи - по разнообразни данни беше постоянно преди всичко, като се сменяше там с България. Според настоящата към 9 юли ранглиста на The Economist за надвишената смъртност поради Ковид, Перу е на 13-то място - с 579 смъртни случая повече на 100 000 души, като с диагноза " Ковид " са умряли 220 695 души. Потвърдените случаи на Ковид в Перу съгласно Worldometers са 4 507 896.

Болестта се оказа и доста рядко усложенение, провокирано от коронавирус ваксини. В Перу са сложени 89 593 907 дози коронавирус ваксини съгласно статистиката на Световната здравна организация (СЗО), което значи съвсем 85% покритие с по две дози ваксина. Ваксинационната стратегия там стартира с китайска ваксина - на " Синофарм ", като са взети 6 000 000 дози.

След това към този момент идват и други ваксини - 20 000 000 дози " Спутник V " (още не е утвърдена за ползване) и също толкоз на Moderna (още не е утвърдена за ползване), 20 500 000 дози от Pfizer, още 13 200 000 дози на Pfizer и AstraZeneca. Има ваксини и от Johnson&Johnson - имунизацията е от векторен вид, сходна на AstraZeneca. В информацията на СЗО за коронавирус имунизациите и графата " въпроси - отговори " има специфичен въпрос тъкмо за тази ваксина, както и за AstraZeneca и Синдрома на Гилен-Баре - последният от всички въпроси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР