Перспективите пред икономиката на България продължават да бъдат доминирани от

...
Перспективите пред икономиката на България продължават да бъдат доминирани от
Коментари Харесай

Икономиката на България ще нарасне с 2.7 на сто през тази година

Перспективите пред стопанската система на България не престават да бъдат доминирани от спора сред Русия и Украйна и въздействието, което той оказва върху цените на суровините, както и от нарушаванията във веригата на доставки, водещи до по-висока инфлация. Въпреки това относително огромен брой знаци демонстрираха, че темпът на напредък е достигнал доста мощно равнище преди началото на съветската инвазия в Украйна в края на февруари. Силата на възобновяване през първото тримесечие може би най-добре се илюстрира от показателя на промишленото произвеждане, който регистрира най-силния си растеж на годишна база от повече от две десетилетия. Тези резултати ни накараха да повишим прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт за тази година до 2.7% от 1.4% през април. Това е записано в последния макроикономически разбор на " УниКредит Булбанк ".

Икономистите на финансовата инститция чакат леко стесняване на стопанската система през второто тримесечие на тримесечна база. Те се основават на това, че промишленото произвеждане и доверието на потребителите са изправени пред съществени провокации, произлизащи от нарушаванията на веригите на доставки и възходящите цени вследствие на продължаващите ограничаващи ограничения поради ковид в елементи от Китай, както и от спора сред Русия и Украйна. Заедно с това се ачаква леко покачване на растежа на тримесечна база през третото тримесечие заради активиране на ограниченията за фискална поддръжка на държавното управление, продължаващо увеличение на заплатите в някои браншове на стопанската система в подтекста на затегнатия пазар на труда, както и заради намаляване на въздействието на някои от пречките пред индустриалната интензивност.

Експертите на „ Уникредит Булбанк “ са ревизирали надолу прогнозите си за растежа на Брутният вътрешен продукт за идната година до 2% на годишна база от 3.5%, които те чакаха през април. Това отразява най-много по-високите цени на петрола и газа в нашия световен сюжет, което допуска по-висока и продължителна инфлация, която ще работи като спирачка на растежа на действителните приходи. „ Освен това нашият световен сюжет планува по-високи лихвени проценти в еврозоната в допълнение към малко по-слаб напредък на Брутният вътрешен продукт за някои от основните търговски сътрудници на България (в съпоставяне с прогнозата направена преди три месеца), което ще се отрази върху размера на износа “, акцентират от банката.

Политическата неустановеност набъбна още веднъж, откакто държавното управление на премиера Кирил Петков беше насила да подаде оставка. Оттук нататък виждаме два еднообразно евентуални сюжета, означават специалистите на " Уникрети Булбанк ". В първия считаме, че има положителни шансове четирите партии от досегашната ръководеща коалиция да образуват ново държавно управление, може би такова с стеснен мандат за промени, което ще приложи множеството от измененията в бюджета, контрактувани за намаляване негативните резултати от инфлацията. При този сюжет има възможност Кирил Петков, създател и съпредседател на най-голямата парламентарна партия, да не бъде идващият министър председател, а да бъде заместен от някой от другите водачи на ‘’Продължаваме промяната’’. При втория сюжет, Народното събрание ще бъде разхлабен и през есента ще бъдат извършени нови парламентарни избори.

И в двата сюжета анализаторите от банката не чакат огромни промени във водената икономическа политика. " Това е по този начин, тъй като считаме, че главната причина за рухването на държавното управление на господин Кирил Петков е позицията на България по договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, а не провежданата от него икономическа политика. Продължаваме да гледаме на приемането на еврото през 2024 година като най-вероятен сюжет, защото партиите с прозападна геополитическа ориентировка взети дружно могат да разчитат на поддръжката на по-голямата част от българските гласоподаватели ", написа в разбора.

При нови избори преходът към ново държавно управление ще забави вземането на решения в обществената администрация. Това е неприятна вест за финансовите разноски на обществения бранш и възможностите на страната да форсира зеления преход и дигитализацията. Това също по този начин може да заплаши влизането на страната в еврозоната през 2024 година, изключително в случай че идващите избори доведат до увеличение на поддръжката за популистките партии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР