Перник. Тридесет души влязоха в ледените води в село Кладница

...
Перник. Тридесет души влязоха в ледените води в село Кладница
Коментари Харесай

Перник: 30 души влязоха в ледените води в село Кладница по повод християнския празник Богоявление

Перник. Тридесет души влязоха в ледените води в село Кладница във връзка християнския празник Богоявление. Кръстът беше изваден от 15-годишния Йордан Йорданов, най-малкият участник в ритуала. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник .
Разпятието беше хвърлено от отец Илия в река Кладнишка, в местността Йордан, под манастира Св. Николай Мирликлийски Чудотворец. Обичаят, съхранен през годините, е измежду най-големите атракции.
Кметът на Кладница Васил Мирчев поздрави участниците и жителите на селото. " Хубаво е да запазим тази българска традиция. Това демонстрира, че българският дух е жив и ще пребъде. Благодаря на смелите момчета, които нищо не ги спря и влязоха в студената вода ", показа Мирчев.
В организацията на празника се включиха момчета от пернишкия ръгби клуб " Валяците ", които за следващ път потвърдиха и демонстрираха мъжкия си темперамент. На празника беше раздаден и курбан за здраве от манастира.
Православната черква чества през днешния ден Богоявление – Йордановден, който е третият по значителност християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във тип на гълъб.Той има най-древен генезис измежду празниците на православната черква. Наричан е още Кръщение Господне и Йордановден, а в разнообразни места на страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР