Периодично в Северно Косово възниква напрежение. Но този път случващото

...
Периодично в Северно Косово възниква напрежение. Но този път случващото
Коментари Харесай

Боби Бобев: Обстановката в Косово е по-взривоопасна от всеки друг път

" Периодично в Северно Косово поражда напрежение. Но този път протичащото се наподобява по-задълбочено. Нещо, което не се беше случвало след Брюкселските съглашения и откакто сърбите от север започнаха да вземат участие в държавния и в политическия живот на страната, това нещо се прекъсна за първи път от девет години. Обстановката наподобява по-взривоопасна от всеки различен път. От всички страни се носят оценки за опция за спор, даже въоръжен ".

Това сподели пред БНР някогашният ни дипломат в Косово и в Албания Боби Бобев.

Категоричният отвод на косовския министър председател Албин Курти да анулира решението за пререгистрация на колите със сръбски номера предстоящо докара до рискова ескалация на напрежението сред Прищина и Белград и нажежи обстановката в четирите домнирани от сърби общини в Косово - на север от река Ибър. Началникът на косовската полиция в Северна Митровица Ненад Джурич съобщи в края на предходната седмица, че няма да издава предизвестия на водачите там за промяна на регистрационните табели. Това принуди началника му в Прищина - косовски албанец - да го в профил краткотрайно от служба. И Джурич напряко напусна поста си.

Последваха всеобщи оставки на косовските сърби освен от полицията, само че и от правосъдните органи, от кметските постове в четирите общини, от държавното управление и от Народното събрание в Прищина, от поделението на изборната комисия в Северна Митровица. " Няма да се върнем ", съобщи водачът на преобладаващата партия " Сръбска листа " Горан Ракич - " до момента в който не бъде анулирана пререгистрацията на колите и до момента в който не бъде основано Сдружението на сръбските общини, според съглашението отпреди 9 години! ".

И по този начин в Северно Косово ситуацията замязя на нещо познато от най-опасните години в някогашна Югославия - косовска страна там няма, Белград управлява събитията, а силите на НАТО - КФОР - се готвят да предотвратяват конфликти.

Бобев изрази скептицизъм по отношение на предлагането на Франция и Германия - " то е безспорно търсещо път за решение на проблемите, само че надали ще бъде признато като формулата, по която чудодейно ще се решат въпросите ".

И добави в предаването " Събота 150 ":

" Реакциите на Албин Курти са крайни и той декларира, че държавното управление няма да анулира решението за автомобилните табели, че то няма да допусне основаването на общественост на сръбските общини на етническа основа. Косовската позиция е, че не може да се подходи по различен метод, с изключение на да се схване френско-германското предложение като добра основа за следващи диалози, в които ще се стигне до взаимно признание сред Сърбия и Косово. И в това финално съглашение ще се уточнят разнообразни елементи. От своя страна Александър Вучич съобщи, че Сърбия няма договаря за основаването на асоциацията на сръбските общини. В своя изгода той има един стоманен мотив - има подписано съглашение за основаването на такава асоциация, само че по-късно излезе мнение на конституционния съд, че сходно съглашение е в прорез с косовската конституция. Сърбия може да стои на тази позиция ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР