Периодът на хладни отношения между Беларус и САЩ приключи, заяви

...
Периодът на хладни отношения между Беларус и САЩ приключи, заяви
Коментари Харесай

Лукашенко: Край на хлада със САЩ, но защо Русия се тревожи

Периодът на хладни връзки сред Беларус и Съединени американски щати завърши, съобщи през днешния ден беларуският президент Александър Лукашенко във връзка визитата на американския държавен секретар Майк Помпейо в Минск на 1 февруари, съобщи ТАСС.

" Няма да кажа, давам отговор откровено, че американците са ни чак такива огромни другари. Но интервалът на този мраз, когато се гледахме един различен през някаква амбразура, железобетонна дебела стена, приключи ", сподели Лукашенко по време на посещаване в хартиена фабрика в Могльовската област, представен от беларуската организация БелТА. По думите му никой не би трябвало " да хленчи, претърпява и ридае " поради това посещаване, до момента в който Беларус " усъвършенства връзките си с велика империя - водещата страна в света ".

В събота Помпейо договаря в Минск с Лукашенко и беларуския външен министър Владимир Макей и заявява готовността на Съединени американски щати да обезпечи напълно Беларус с енергийни запаси на конкурентни цени. Макей сподели, че страната му желае по-активното нахлуване на американски вложения, както и да сътрудничи със Съединени американски щати за споразумяване на рецесията в Източна Украйна.

" Те се стараят да се целуват с тях уста в уста "

Лукашенко сподели, че не може да разбере реакцията на Русия във връзка визитата на Помпейо. " Русия се угрижи. Че какво повече от Русия направихме ние с Америка? Погледнете: те се стараят да се целуват с тях уста в уста. Наистина, не се получава. А ние какво - вълнуваме ли се? ", сподели беларуският водач. Той добави, че се радва, когато " те се прегръщат и целуват ", а в този момент в Москва " подвигат някакъв скандал ", тъй като бил дошъл държавният секретар.

По думите на Лукашенко американският посетител доста добре схваща проблемите сред Беларус и Русия. " Те доста добре знаят, дори по-добре от мен, някои въпроси от взаимоотношенията ни с Русия ", сподели беларуският държавен глава и акцентира, че Помпейо е заречен да помогне на Беларус.

Александър Лукашенко сподели още, че като следва своя външна политика, Беларус не вреди на Русия и заяви, че възнамерява да се срещне с съветския президент Владимир Путин на 7 февруари. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери, че такава среща е планувана, съобщи ТАСС. " Асошиейтед прес " разясни, че Лукашенко упорства Русия да продължи да доставя нефт и газ на ниски цени. Но Кремъл отряза енергийните дотации с аргумента, че Минск би трябвало се съгласи на по-тясна икономическа и политическа интеграция с Москва, с цел да получава евтини нефт и газ.

Разногласия

Путин и Лукашенко преговаряха на два пъти през декември, само че не изгладиха различията си и от началото на новата година Русия понижи петролните доставки за Беларус. Засега преносът на съветско гориво за Европа през Беларус не е обиден, само че беларуските рафинерии работят на минимална мощ. В предишното Беларус е продавал на трети страни петролни артикули, създадени от на ниска цена съветски недопечен нефт, напомни АП.

Според организацията в този момент Лукашенко търси различни източници. През януари Беларус получи доставка от норвежки нефт. А през днешния ден литовският външен министър Линас Линкевичус е в Минск, с цел да разиска с домакините бъдещи доставки на нефт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР