Пентагона ежеседмично напомня на властите в Киев, че трябва внимателно

...
Пентагона ежеседмично напомня на властите в Киев, че трябва внимателно
Коментари Харесай

Как западните оръжия изтичат от Украйна към черните пазари

Пентагона ежеседмично припомня на управляващите в Киев, че би трябвало деликатно да следят оръжията, получени от Запада, с цел да не попаднат в неверни ръце. Особено угриженост провокират ПЗРК, които се изпращат в Украйна с хиляди. Още в тихите години Украйна си завоюва репутацията на „ сива зона “, от която оръжията се популяризират неконтролируемо по света. Как и доколко западната летална помощ навлиза на черния пазар?

Американските военни изискват от Киев строго да управлява какво се случва с оръжията, които Съединени американски щати предават на Украйна. Това разгласи в четвъртък шефът на Пентагона Лойд Остин, говорейки на чуване в Комисията по бюджетните заеми на Камарата на представителите на Конгреса. „ Проверявам това всякога, когато приказваме с нашите сътрудници, и го вършим на седмична база “, увери американският министър на защитата. Остин е направил последното увещание в сряда, по време на договарянията с украинския си сътрудник Алексей Резников. „ Ще продължим да акцентираме на този доста, доста значим миг “, добави шефът на Пентагона.

Засиленият интерес на конгресмените към ориста на трансферираните в Украйна оръжия е изцяло понятен. В сряда Камарата на представителите одобри законопроект за спомагателна помощ на Киев за 40 милиарда $ (който обаче беше блокиран от сенатор Ранд Пол). По-малка част от тази сума би трябвало да отиде за филантропични потребности, огромна част - за военни разноски. За съпоставяне: 40 милиарда $ са 5% от целия бюджет за национална сигурност на Съединени американски щати.

В момента размерът на утвърдената цена на оръжията, която е формализирана като помощ от Съединени американски щати за Украйна, е 13,6 милиарда $. Законът „ Заем-Наем “ е утвърден с първична цена от 82 милиарда $ за оръжия и съоръжение, които могат да бъдат доставени. По този метод размерите американско и други западни оръжия, трансферирани в Киев, към този момент са неведнъж по-големи от това, което Западът доставя на муджахидините през десетте години на войната в Афганистан.

Загрижеността на американците е естествена, в случай че напомним, че забележителна част от трансферираните оръжия не са бронирани машини или гаубици, а дребни оръжия и портативни системи, разяснява военният специалист Дмитрий Дрозденко, създател в списание „ Арсенал на Отечеството “. „ Американските ПЗРК „ Стингър “, противотанковите системи „ Джавелин “ и шведско-британските портативни противотанкови управляеми ракети НЛАВ могат да попаднат в ръцете на терористи на територията на самите тези страни “, изясни специалистът. „ Терористите могат да извършат терористична офанзива, да вземем за пример, като смъкват аероплан “, счита той.

Добавяме, че изданието „ Бизнес Инсайдър “ означи, че сега въоръжените сили на Украйна са получили седем хиляди „ Джавелин “ от Съединени американски щати. Англия изпрати към хиляда противотанкови системи НЛАВ в Украйна. Като цяло, съдейки по изказването на ръководителя на Обединения комитет шеф на щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати Марк Мили, Съединени американски щати са трансферирали на Украйна „ 60 000 противотанкови оръжия и 25 000 противовъздушни оръжия “.

В същото време администрацията на Байдън към този момент съобщи, че украинците „ не ни споделят за всеки патрон “. Според прессекретарят на Пентагона Джон Кърби, Министерството на защитата не маркира оръжията, които изпраща на съответни подразделения. Кърби сподели, че камионите с оръжие се прибират от украинските военни, най-вече в Полша, и по-късно се трансферират в Украйна.

„ Както демонстрира предходният опит, от Украйна, както и от всяка друга едва следена страна, където има неонацистки батальони, които не са подчинени на висшия главнокомандващ, това оръжие ще се популяризира, в това число и на страните, от които в този момент идва “, сподели съветският външен министър Сергей Лавров в изявление.

Министърът особено уточни доставката на портативни зенитни системи. „ Това е оръжие на терористите “, сподели Лавров. „ Между другото, не на вятъра имахме съглашение с американците в продължение на доста години за взаимно информиране за всевъзможни доставки на ПЗРК в чужбина “, напомни той.

От своя страна заместник-министърът на външните работи Олег Сиромолотов напомни, че съгласно закона за териториалната защита, подписан от Владимир Зеленски, към този момент са раздадени 25 000 оръжия. „ Получиха го и нарушителите, освободени от пандизите от киевските управляващи “, акцентира Сиромолотов. Според данни, представени от заместник-ръководителя на Министерството на външните работи, още преди февруари тази година повече от пет милиона оръжия са били в незаконен послание в Украйна.

Георги Учайкин, началник на Надзорния съвет на Украинската асоциация на притежателите на оръжие, направи същата оценка – към пет милиона „ дула “.. Киевското издание " Обозревател " в това време разгласява приблизителни цени на украинския черен пазар - по-специално беше упоменато, че ПЗРК " Стрела-2 " или " Игла " могат да бъдат закупени " на доста налична цена " от две до три хиляди $.

Дори в относително спокойни години Украйна имаше репутацията на „ сива зона “, през която се трансферират оръжия в нестабилни райони на света. През 2013 година в отчета на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации се показва, че две години по-рано Украйна (заедно с Обединените арабски емирства, Албания и Армения), заобикаляйки глобите на Организация на обединените нации, доставя стрелково и друго оръжие на либийския режим на Муамар Кадафи. През 2017 година интернационалната неправителствена организация Център за проучване на корупцията и проведената престъпност разгласява отчет, от който следва: Украйна се е трансформирала в „ основен детайл “ на самобитна „ перачница “, през която се доставят оръжия от страните от Европейски Съюз в африканските страни. В отчета се загатват бронирани транспортни средства, закупени от украинска компания в Полша, които се озовават в Уганда. През същата година „ Амнести Интернешънъл “ заяви за присъединяване на Украйна в продажбата на оръжие на воюващия Южен Судан – макар че Киев публично се причисли към оръжейното ембарго на Европейски Съюз за тази африканска страна.

По явни аргументи е мъчно да се оцени размерът на " течовете " от потока на настоящия западен „ Заем-Наем “. Според осведомен източник „ 15-20 % от оръжията неотложно отиват в страните от Северна, Западна и Централна Африка, които се доставят от военните на тези страни, които са влезнали в Украйна под прикритието на чиновници в ЧВК.” Твърди се, че „ заплащанията се правят в криптовалута и в брой “, ръководителят на кабинета на Зеленски, „ Андрий Ермак и чиновници на МИ6, прикрепени към кабинета на президента “, следят процеса. „ Оръжията, доставяни от западните страни, отиват в Близкия изток посредством верига от медиатори всред висши офицери на „ Ислямска страна “ и отиват за подсилване на антиирански групи в Сирия и Ирак, а също по този начин се препродават на комерсиална основа в Йемен и Мианмар. " Съобщава се също, че общият оборот от вторичните продажби на „ украинския оръжеен пазар “ е 700 милиона $ на месец, без да се броят постъпленията от криптовалута.

Дрозденко също счита, че „ забележителна част “ от оръжията, доставени в Украйна, изключително портативните се - ПТУР и ПЗРК, от дълго време са на черния пазар, който е „ просто голям “ и на второ място след продажбите на опиати по размер. Според специалисти от американската неправителствена организация „ Глобален Финансов Интегритет “, противозаконният трафик на оръжие съставлява 10% от всички международни покупко-продажби с оръжие. За съпоставяне посочваме, че до края на 2021 година световният размер на легалния внос-износ на стандартни оръжия се прави оценка на 99,6 милиарда $, съгласно Центъра за разбор на интернационалната търговия с оръжие.

„ Оръжията от Украйна могат да отидат в Африка, а оттова в страните от Европа и Съединени американски щати “, продължава Дрозденко. „ Освен това множеството от оръжията може да са предопределени за други конфликтни зони, като Ирак, Сирия и Либия, където има търсене на тежки оръжия в задоволително огромни количества, с цел да заплащат за тях за дилъри на черния пазар “, добавя той.

Според Дрозденко има съглашения сред страните, съгласно които едни и същи ПЗРК не би трябвало да попадат на черния пазар. „ Но Съединените щати, въоръжавайки Украйна, сами нарушиха споразуменията за надзор на въоръженията “, уточни нашето външно министерство.

Най-голямата заплаха се крие в това какво ще се случи с оръжието след края на военните дейности, от своя страна означи военният специалист Владислав Шуригин. „ В Афганистан поради изгубен пълнител, да не приказваме за „ Стингър “ или „ Джавелин “ американските военни излитаха от армията без право да получават обществени помощи, против тях бяха формирани наказателни каузи. Американците са озадачени по какъв начин украинците просто разпръскват стотици доста скъпи оръжия и муниции “, сподели Шуригин.

Според него американците са обезпокоени и от това, че същата нежелана орис чака и по-големи оръжия - артилерия и ракетни системи. „ Последното нещо, което Пентагонът желае, е всички тези оръжия да стартират да попадат в ръцете на руснаците и на международните оръжейни пазари. Следователно това изявление на Остин към този момент е крокодилски сълзи. Ясно е, че с развиването на обстановката на фронта оръжията ще изтичат на черния пазар. И Пентагонът не може да направи нищо по въпроса “, твърди Шуригин.

Но, счита събеседникът, геополитическата логичност на борбата с Русия се оказва по-силна даже от съображенията за сигурност. „ Кръстоносният поход против Русия е над всички закони, инстинкт за самозапазване. Залозите са прекомерно високи. Залогът е американското бъдеще на света. Ако съумеят да смажат Русия, те ще станат хегемони през идващите десетилетия. Ако не съумеят да създадат това, тогава цялата световна система, построена от американците, ще стартира да се разрушава, тъй че те не се интересуват от личните си закони “, заключи Шуригин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР