Пенсията от да се намалява с 9% за първата група

...
Пенсията от да се намалява с 9% за първата група
Коментари Харесай

Предложение: Да се намали с 9 на сто пенсията от НОИ, ако взимаш втора

Пенсията от да се понижава с 9% за първата група хора, които ще получават и втора пенсия от частен фонд. Това предлага Министерството на труда и обществената политика, заяви за “ ” Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Промяната ще залегне в Кодекса за обществено обезпечаване и е разисквана на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, в което вземат участие държавното управление, синдикатите и работодателите.
Социалното министерство предложи промени в кодекса, които да разрешат на Национален осигурителен институт да промени методиката за установяване на % на редукция на държавната пенсия, който сега е 20 на 100. Той ще падне съвсем на половина, съобщи общественият министър Деница Сачева. Според новото предложение 9% ще бъде понижението за хората, които минимум са се осигурявали в повсеместен пенсионен фонд, а за идващите този % ще пораства, изясни Васил Велев.
 Коронавирусът удари втората пенсия Коронавирусът удари втората пенсия
Коронавирусът е понижил парите на хората за втора пенсия. Това се схваща от отговор на министъра на труда и обществената политика Деница...
Според работодателите справедливият % за редукция на пенсията от Национален осигурителен институт е към 6-7%, само че предлагането им не е признато. Друга смяна планува хората, изпуснали периода да трансферират партидите си за втора пенсия от частния фонд в Национален осигурителен институт, да могат да създадат това от 1 януари до 30 юни следващата година, заяви Деница Сачева. Бизнесът предлага преместването на парите да може да става досега на пенсиониране, а не както е заложено в този момент – 5 години преди датата на пенсиониране.
Тристранката разиска и държавния бюджет, този на Държавното публично обезпечаване и на НЗОК. Социалните сътрудници не реализираха единомислеща поддръжка по показаните законопроекти. Работодателите разкритикувахме повишението на минималната пенсия, не тъй като това е неприятно, а тъй като тя се изравнява със междинната. На процедура по този начин изчезва разликата сред осигурявалите се на най-малък приход и тези на по-висок, аргументира се ръководителят на АИКБ. Според него в бюджета за идната година няма да има задоволително средства за продължение на мярката 60/40 за опазване на заетостта. Със заложените в него 300 млн. лв. ще се изплащат обезщетенията за служащите за последните месеци на изтичащата 2020 година и на процедура средства за първите месеци на идната няма да има, безапелационен беше Велев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР