Пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите

...
Пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите
Коментари Харесай

НОИ: Двойни добавки към пенсиите през февруари

Пенсионерите, които през януари получиха по-малък общ размер на пенсиите плюс Covid добавката от 60 лв. по отношение на декември предходната година, ще получат  2 добавки през февруари. Те ще са за януари и февруари, тъй че да няма ощетени. Това планува механизмът за отплата на Националния застрахователен институт (НСИ), оповестява БНР. 

Пред парламентарната обществена комисия шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов заяви, че общо 1 милион 68 хиляди възрастни са получили през януари по-малко пари по отношение на декември. Това са половината от пенсионерите, а повода е по дребният размер на януарската Covid добавка.

Ивайло Иванов регистрира, че за 668 хиляди пенсионери с пенсии за стаж и възраст нарастването на пенсията след преизчисляването с по-високия коефициент е по-малко от 60 лева и при Covid добавка от 60 лева се получава по-малък януарски размер по отношение на декемврийския, когато добавките бяха по 120 лева

Сто и девет хиляди са хората с пенсии за повърхностен стаж, които също са получили по-малко, те са ощетени с по 50 стотинки.

Двеста и шест хиляди са инвалидните пенсионери с увреждане сред 50 и 70 %, за които също е регистриран по-нисък януарски размер.

Така е и с хората на обществена пенсия – при 268 лв. платени от Национален осигурителен институт през декември, за януари парите са били 230 лева

Общата разлика в изплатените средства декември – януари е 17 милиона лева, сподели Ивайло Иванов и добави:

„ Сумите, които ще бъдат изплатени през месец февруари, на 7-ми, дружно с пенсиите, ще бъдат едновременни за месец януари и месец февруари… След това за месец март ще си получат за един месец тази добавка “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР