Пенсионери на прицел на „ало“ измамници в Монтанско. От началото

...
Пенсионери на прицел на „ало“ измамници в Монтанско. От началото
Коментари Харесай

Телефонните измамници се активизират

Пенсионери на прицел на „ ало “ измамници в Монтанско. От началото на годината полицията предизвестява за активизиране на нарушителите. Оказва се обаче, че възрастните хора към този момент не се лъжат по този начин елементарно.

В края на предходната седмица 77-годишната Маргарита Апостолова от Берковица е една от получилите позвъняване по домашния телефон от мъж, който се показал за контрольор Кръстев.

„ Вижте - нощес тук една баба са я излъгали, отрязали са ѝ пръстите и е в тежко положение. Попитаха ме имам ли доверие в Министерство на вътрешните работи. Казаха, че съм в лист и в този момент ще ми звъннат по телефона”, описа Апостолова.

След минути на телефона ѝ звъннала жена, която се показала за щерка ѝ. Имала потребност от пари за интервенция.

„ И да е по този начин, тя няма по този метод на мен да ми се обади, че е строшен, а ще ми го каже по внимателен метод. Тя разбра, че се усъмних. Каза ми оставете 50 000 лв. на масата и ние в този момент ще дойдем да ги вземем. Поканих ги “, добави тя.

Маргарита не се вързала на телефонните измамници, затворила им телефона и звъннала на полицията, с цел да алармира.

Ден по-късно звъннал телефонът и на 75-годишната Детелинка Крумова, също от Берковица. На нея ѝ се обадила жена, която се показала за щерка ѝ и поискала 50 000 лв. за интервенция.

„ И аз към този момент знаех, че това са измамниците. Започнах да извъртам. Казах им да стартират интервенцията. Обясних им, че ще ги донеса с мисълта да се обадя по-късно на полицията и да направя, каквото ми кажат, с цел да ги хванат”, посочи Крумова.

Няколко минути по-късно и звъннал мобилният телефон. Представили се от полицията. „ Аз тук към този момент не помислих съответно и му повярвах, че това е човек от полицията “, добави тя.

Така решила, че стартира да оказва помощ на полицията като изпълнявала всичко, което и кажат измамниците. Събрала 10 сребърни пръстена и всичките си спестявания от 3 600 лв.. През това време получавала и закани.

За последната седмица, телефонните измамници звънели на хора от Берковица, Монтана и Чипровци. Полицията е на крайник поради случаите. Зам.-директорът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи Мариян Божинов изясни, че за миналата седмица са подадени общо пет сигнала за опити за телефонни измами.

„ За наслада, няма осъществена машинация, при която да са предадени пари. Това демонстрира, че хората към този момент имат построени реакции при такива позвънявания и не се поддават”, добави той.

Божинов изясни, че най-често „ ало” измамниците се показват за лекари и желаят огромни суми пари за незабавни интервенции след претърпени произшествия. Той посъветва хората: „ При такова позвъняване да запазят хладнокръвие и преди да подхващат дейности да потърсят контакт с околните, приятелите си и на телефон 112. Важно е да се знае, че Министерство на вътрешните работи не желае подпомагане, посредством даване на пари или накити”, разясни Божинов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР