Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от очакваното и

...
Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от очакваното и
Коментари Харесай

На пазар с Мика Зайкова - за какво стига една пенсия

Пенсиите у нас този месец бяха по-ниски от предстоящото и до момента в който ръководещите изясняват, че ще компенсират недоволните през идния месец, екипът на " Говори в този момент " отиде на пазар с най-известната синдикалистка и най-възрастен народен представител в предходните два Народното събрание – Мика Зайкова.

Заедно с Мика Зайкова влизаме в магазин за хранителни артикули. Вътре вършим сметка какъв брой ще ни костват най-необходимите артикули.

Мика Зайкова: Избрахме артикули от дребната кошница от първа нужда. 24 продукта. Макар че горе долу това е пазарът, който прави не всекидневно, само че ежемесечно всеки човек. И сме трансформирали кренвиршите, колбаса и другите неща в 1 кг, с цел да има база за сравняемост.

Българска национална телевизия: Да кажем тук, че сме избрали най-ниските цени на продуктите.

Мика Зайкова: Най-ниските цени на продуктите. Сравнихме ги с цените от ноември 2021г., от КНСБ бяха изследвани.



Сметката в този момент ни излезе 157, 10 лева, а през ноември тя е била 122,45. Тоест разликата е 34,65 единствено за три месеца или 28% растеж на най-евтините, на най-употребяваните хранителни артикули и зеленчуци. Защото не сме избирали банани или маслини, тъй като считаме за един безпаричен човек за разкош.



Българска национална телевизия: Това, което сметнахме – тези 157лв. са съвсем колкото обществената пенсия.

Да. 170 лева Не единствено пенсионерите, а и бедните хора първо си заплащат сметките. Ток, парно, вода и тогава пазарят. Могат ли да си разрешат да похарчат 157 лева

Българска национална телевизия: За какво стигат парите от една пенсия и какво се промени след преизчисленията?

Издръжката на един човек за 1 месец, без нарасналите цени на тока и парното са 625лв., а като сложим тези пари е 1000 лева Така че бедните в България стават все по-бедни и от ден на ден. Така че от ден на ден хора се нуждаят от помощи. При всички случаи приходите би трябвало да се вдигнат и да се направи ново преизчисление на пенсиите. Минималната пенсия би трябвало да бъде над прага на беднотия.

Българска национална телевизия: Минималната работна заплата е 650 лева, а минималната пенсия е 370 и то не приказваме даже за обществената. Как е допустимо линията на бедността да е 413лв.?

По начало беше неточност да се смесват баби и жаби, извинявайте за израза. Едно е да преизчисляваш пенсия, а друго е да даваш обществена добавка. Тази беше Ковид. Грешка беше да се приказва, че никой няма да получи по-малко пари и хората чакаха да не получат по-малко пари от това, което са получавали през декември. Само, че когато намалиш на половина Ковид добавката.

Българска национална телевизия: Близо 1 милион са взели по-малко пари. Как се промени Вашата пенсия?

Моята пенсия не е изключително висока, тъй като съм работила 30 години в КТ " Подкрепа ", тъй като взимахме ниски заплати. Така че, моята пенсия се промени с 56 лева

Българска национална телевизия: 56 лева Ви се е нараснала пенсията, а като се сметне и тази добавка, която стана причина?

Е, там няколко лв. не доближават.

Българска национална телевизия: Тоест и Вие сте от хората, които са взели по-малко по отношение на декември?

Да. Аз имам наследник, който е юрист в Америка и ми праща всеки месец пари. Иначе няма да мога да се оправя. Мъжът ми умря.

Българска национална телевизия: Мислила ли сте да отидете при тях да живеете?

Те ме канят, обаче аз мисля, че по-полезна съм тук и до момента в който работи това мисля да заставам тук.



Българска национална телевизия: Вие ще участвате ли в последващи разисквания за образуване на пенсиите?

Аз постоянно вземам участие в такива разисквания. Колегите ме търсят. Благодаря им! Давам ум, за който го изиска.

Българска национална телевизия: Тоест в предходните разисквания участвахте ли?

Да, несъмнено.

Българска национална телевизия: Тогава казахте ли им, че това, което се пресмята ще даде отрицателен резултат?

Вижте, още тогава говорихме с сътрудниците, че ще даде отрицателен резултат. Те споделиха, но ние ще го допълним. Не става по този начин. Освен това не чаках този удар, който направи Национален осигурителен институт да отстрани 2018 година и 2019г. Той ги отстрани и това смъкна базата надолу и по тази причина се получиха тези разлики.

Българска национална телевизия: Как се промени животът Ви след тези 3 месеца политически изяви?

Мисля, че се постарах да направя нещо за района, който бях народен представител. Става въпрос за Смолян. Сега, когато, въпреки че не ме избраха, само че случва се, в този момент им помогнах – имаше доста наводнения, имаше прекратени пътища. Така че те са ми близки на сърцето.

Българска национална телевизия: Скоро имате рожден ден и то празник. Какво желаете да Ви се случи през идната година?

Единственото, което желая е всички хора, които обичам, да са здрави. Няма да чествам празник, тъй като е пандемия и тъй като част от околните ми хора са надалеч. За мен годините са единствено цифри.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР