Пенсиите ще бъдат увеличени догодина с около 11 процента. Това

...
Пенсиите ще бъдат увеличени догодина с около 11 процента. Това
Коментари Харесай

ВМЕСТО КОЛЕДНИ ДОБАВКИ: Вдигат парите на пенсионерите

Пенсиите ще бъдат увеличени следващата година с към 11 %. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев в отговор на въпрос за опцията за коледни добавки за възрастните хора през декември.

„ Политиката, която поддържаме като Министерство на финансите още от 2021 година, е за трайно нарастване на пенсиите. Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%. Догодина финалните планове би трябвало да бъдат направени, само че наподобява към 11%. Това значи, че действително пенсионерите ще получават коледни добавки безусловно всеки месец и това е доста по-честно за тях, в сравнение с да разчитат на подаяния един път в годината “, разяснява Василев.

По-рано беше коментирано нарастване от 1 юли 2024 година след среща на Асен Василев, Николай Денков и синдикатите. Парите за пенсионерите се подвигат с 52,3 лева до 575,34 лв. и това ще докара до нарастване на останалите, които зависят от нея. Социалната за напреднала възраст ще е 304,30 лева, а персоналната – 273,88 лв.. Според предварителни сметки междинната пенсия ще е не по-малко от 871,76 лева

Планират и минималната заплата да стане  933 лева през идната година. Толкова ще е и минималният месечен размер на осигурителния приход за записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители. На 933 лева ще вършат вноските си и самоосигуряващите се.

Финансовият министър разяснява още, че България е взела малко над 2 милиарда евро дълг. Дългът е заложен в бюджета, той ще се употребява основно за рефинансиране, следващата година знаете имаме падежираща емисия за 1,5 милиарда евро. Сега взехме малко над 2 милиарда евро. “

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР