Пенсиите да не се увеличават с 12% по швейцарското правило,

...
Пенсиите да не се увеличават с 12% по швейцарското правило,
Коментари Харесай

Пенсиите да не се вдигат от 1 юли, за да се спести 1 млрд., поиска бизнесът (ОБЗОР)

Пенсиите да не се усилват с 12% по швейцарското предписание, с цел да не стигне дефицитът до 60% през идната година . Това изненадващо предложение направиха от Българската стопанска камара, до момента в който тристранката обсъждаше плановете на бюджетите на страната.

Те имат и втори вид – от 1 октомври да има нарастване от 6%, само че единствено за пенсиите за застрахователен стаж и възраст, които са до размера на междинна пенсия – 788,20 лева

1,147 милиарда лева ще отидат единствено за нарастването по швейцарското предписание до края на годината. А разноските за пенсиите ще стигнат 19 милиарда лева, което е с над 3,6 милиарда лева повече от предходната година.

И синдикати, и бизнес затрупаха с рецензии проектобюджетите на служебния кабинет

По никакъв метод не бихме подкрепили такива ограничения, такива изказвания. Чух един анализатор, че даде предложение да облекчим държавния бюджет, като понижим пенсиите. Този желая да го срещне някоя група пенсионери в някоя градинка… при всичките неточности, които са допуснати с направените нараствания „, отвърна му Ася Гонева от КНСБ.

Трите закона подсигуряват социалноосигурителните права на хората. Те са на база настоящото законодателство, без нови политики и са моментна фотография на финансовото положение на страната. От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 година, ще се покачат с 12% „, обясни вицепремиерът Лазар Лазаров. Двойно по-малко пенсионери ще получават приходи под линията на беднотия от 504 лева Сега това да 658 520 души, а от 1 юли ще са 326 423.

Критики имаше и към бюджета на касата. Работодателите желаят нови политики, засилен надзор, повече пари за профилактика, а не за скъпоструващо лекуване. В България обществените разноски за здраве са 4,6% от Брутният вътрешен продукт, а в Европа приблизително са 7-11%. Разходите за медикаменти през предходната година пък стигнали 3 милиарда лева Сега българите доплащат за здраве към 49%, до момента в който в Европейски Съюз са 20%. Продължава и диспропорцията в заплащането на здравни вноски. „ Средно бизнесът заплаща за здравни осигуровки по 120 лева, а страната – 60 лв„., изясни Станислав Попдончев от БСК.

Работодателите са срещу всякакво покачване на налози и упорстват за опазване на данъчния модел до участието ни в еврозоната. И са безапелационни, че бюджетът би трябвало да се вмести в 3% недостиг.

Една от запасите е орязване на разноските за администрацията Крайно време е тя да се свие на фона на развиването на е-услуги и намаляването на популацията, да се редуцират структури с препокриващи се или сходни функционалности. Това ще свободи запас за увеличение на възнагражденията на тази част от наетите, които са недофинансирани , считат от БСК. Бизнесът упорства държавните сдружения да разпределят 100% дял за бюджета, както и да се прицезират финансовите разноски, като се забрани средствата по тях да се трансферират в други бюджетни пера.

Според синдикатите пък приходите в хазната са много подценени. Сред предложенията им е да се завиши сегашният размер на налог облага от 10 на 15%, каквато инструкция за уеднаквяване на този данък готви Европейска комисия. Това ще донесе 2,5 милиарда лева спомагателни доходи. Те са безапелационни, че би трябвало да има растеж на приходите, а минималната заплата още от 1 юли да стане 850 лева /24 часа

Източник: news24sofia.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР