Пеликаните в резервата „Сребърна“ край Силистра с предколеден подарък. Вече

...
Пеликаните в резервата „Сребърна“ край Силистра с предколеден подарък. Вече
Коментари Харесай

Коледен подарък за пеликаните: Специална ограда ще ги защитава от хищници

Пеликаните в резервата „ Сребърна “ край Силистра с предколеден подарък. Вече е подготвена 250-метровата ограда, която да пази колонията от нападенията на хищниците в региона.

Години наред колонията на къдроглавите пеликани в езерото е нападана най-много от дивите прасета. Заради това те основават своя нова колония. Сега обаче тя се е трансформирала в цел на нов див звяр. - енотовидното куче.

„ Това е тип, който произлиза от източна Азия, само че в предишното е бил популяризиран за лов на скъпи кожи в някогашния Съветски съюз и от там се е популяризирал към източната част на европейския континент и изключително в Северна Европа “, изясни Момчил Петров, специалист в РИОСВ-Русе.
Снимка: btvnovinite.bg
Двуметровата ограда е ситуирана сред тръстиковия масив и гнездовата колония. Сега къдроглавите пеликани са отлетели от езерото, а дървената ограда блестящо се откроява на фона на към този момент зимния пейзаж в резервата. Това слага въпроса дали птиците ще одобряват новите постройки в мястото или ще потърсят друго място за гнездене - ще разберем напролет. Експертите обаче са оптимисти.

„ Вече през месец юни тя въобще няма да бъде забележима и от тук насетне изобщо няма да може да бъде открита, тъй като ще обрасне с тръстика, с увивна растителност. И просто ще потъне в пейзажа на езерото “, разяснява Момчил Петров.

Служителите и екскурзоводите в Природонаучния музей към резервата, които посрещат гостите, също приветстват нововъведението.

„ За наша наслада ще имаме опция, уповавам се, пеликаните да бъдат привлечени към платформите и по този метод всеки клиент да може да ги види. Когато те са тук – езерото наподобява цялостно, езерото наподобява привлекателно и заради тази причина ще бъдем щастливи нашите посетители да дойдат през новия сезон 2022 и да могат да се насладят на природата “, сподели Елена Илиева, шеф на Природо-научния музей.

След многото недоволства на посетителите, от общината взеха решение да употребяват времето преди идването на първите пеликани през февруари и започването на новия туристически сезон тук и да подменят към този момент амортизираните плочки пред музея.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР