Пеле почина на 82-годишна възраст. Краля остави несравнимо наследство във

...
Пеле почина на 82-годишна възраст. Краля остави несравнимо наследство във
Коментари Харесай

Забавни случки, анекдоти, постижения и статистики за Краля

Пеле умря на 82-годишна възраст. Краля остави несравнимо завещание във футбола, а на своя ред международната футболна централа - ФИФА, му отдаде респект с разкази, любопитни обстоятелства и статистика.

Имената

Дондиньо и Селесте кръщават първия си наследник Едсон в чест на Томас Едисон, един от най-великите изобретатели в историята. Семейството му го назовава " Дико ", само че в учебно заведение получава прякора " Пеле " поради неправилното изговаряне на бразилския вратар Биле.

Дондиньо е футболист от по-ниска лига.

" До ден-днешен съм доста горделив, че татко ми е единственият състезател, за който знам, че е вкарал пет гола с глава в един мач ", споделя Пеле пред ФИФА.

Обещанието

Дондиньо и приятелите му, приковани към радиото, са в еуфория - Бразилия преди малко е повела с 1:0 в решителния мач против Уругвай, в който е трябвало единствено да реализира тъждество, на " Маракана " през 1950 година, с цел да завоюва първата си Световна купа. Затова 10-годишният Пеле напуща дома си, с цел да се поразходи с другари.

" Когато се върнах, бях слисан ", спомня си Пеле.
" За първи път видях татко си да плаче. Беше унищожен. Обещах му: " Един ден ще ти печеля Световната купа ".

Пеле, който преди е желал да стане водач, в този момент е решен да стане футболист.

Експлозията

Валдемар де Брито, някогашният бразилски нападател, е треньор на Бауру, към този момент фиктивен щатски клуб, когато открива момчето-чудо в техните книги. Той взема Пеле на проби в Сантос, като самоуверено декларира, че неговото протеже ще стане " най-хубавият състезател в света ".

Треньорът Лула чул това, засмял се, само че откакто видял Пеле по време на първата му подготовка, незабавно му връчил дебюта си за първия тим, който Пеле вкарал като 15-годишен през 1956 година През идващите 18 години нападателят извежда Сантос до 25 огромни трофеи, в това число по две корони на Копа Либертадорес и Междуконтиненталната купа.

Национално богатство

След като Интер Милано, Ювентус, Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид се пробват да подпишат с Пеле, бразилското държавно управление, ръководено от президента Жанио Куадрос, го афишира за " публично национално богатство ", с цел да забрани преместването му в чужбина.

127

Пеле отбелязва 127 гола за Сантос в границите на една календарна година: 1959.

Шансът №10

Пеле увековечи фланелката с №10 по целия свят - само че единствено по случайност. Бразилия не помни да изпрати на ФИФА номерата на състава си за Швеция 1958 година, тъй че те са определени на инцидентен принцип. На процедура всички нямаха никакъв позиционен смисъл - вратарят Жилмар и централният бранител Зозимо получиха надлежно №3 и №9 - само че Пеле, който стартира като запаса, някак си получи номера, който съответно направи най-известния във футбола.

25

Голове за Бразилия - това е броят на попаденията, които Пеле реализира единствено за 20 мача. Никой различен състезател в историята не е достигал четвърт век за интернационалните голове, до момента в който е бил към момента младеж.

Пеле и Гаринча

Заедно за Бразилия Пеле и Гаринча изиграват шест мача за Световната купа и няколко мача за Копа Америка, срещат се неведнъж с Аржентина и се изправят против европейски колоси като Англия, Франция, Португалия, Съветския съюз, Испания и Западна Германия. Невероятно е, че не са изгубили нито един път.

Човекът, който спря една война

По време на Нигерийската революция от 1967 до 1970 година умират сред един и два милиона души. Удивително е, че през 1969 година е оповестено 48-часово помирение сред нигерийското държавно управление и отделилата се страна Биафра, с цел да могат да гледат по какъв начин Пеле и Сантос вършат тъждество 2:2 с нигерийските Супер орли, а Краля получава непрестанни овации и бурни аплодисменти от почитателите на домакините.

Не можеш да детронираш кралски особи!

Само два месеца и половина преди началото на Мексико 1970 Жоао Салданя, който управлява съвършената квалификационна акция на Бразилия, немислимо пуска Пеле за приятелския мач против Чили. Няколко часа по-късно той е уволнен.

Служителите на Федерацията небрежно се втурват на подготовка на Ботафого, без да са предизвестени, и споделят на Марио Загало да се качи в колата, тъй като той е новият треньор на Селесао. За да оправдае доверието на някогашния си съотборник, Пеле убеждава Загало и лекаря на тима Лидио Толедо да вземат Тостао, който е получил застрашаваща кариерата му очна контузия, на шампионата.

Рекорди на Световната купа

Пеле е най-младият голмайстор, най-младият с хеттрик, най-младият състезател на край и най-младият голмайстор на край в историята на Световните купи.

Гунар Грен, който се състезава против Бразилия в решаващия мач през 1958 година, прави своя дебют за Швеция преди раждането на Пеле. Никога до момента не е имало такава възрастова разлика - 20 години - сред противниците във край на Световно състезание.

През 1970 година Пеле става вторият човек, отбелязал гол на четири международни шампионати. Той е изпреварен единствено с три минути от западногерманския футболист Уве Зеелер.

Вава, Пеле, Паул Брайтнер, Зинедин Зидан и Килиан Мбапе са единствените играчи, които са вкарвали в два финала на Световни купи.

Пеле записва шест асистенции в Мексико през 1970 година - връх за една Световна купа. Четирима играчи съумяха да създадат по пет: Роберт Гадоча в Германия 1974 година, Пиер Литбарски в Испания 1982 година, Диего Марадона в Мексико 1986 година и Томас Хеслер в Съединени американски щати 1994 година

Пеле записва и невижданите три асистенции в решаващи мачове: една против Швеция през 1958 година и две против Италия през 70 година

Баптистът

" Красивата игра ", всеобщо публикуван прякор на футбола, е фиктивен от Пеле. Той кръщава и първенците на Бразилия от Мексико 1970 година " Красивият тим ", което също се е наложило.

Пеле, Жерсон, Жаирзиньо, Карлос Алберто, Ривелиньо и доста други... Отборът на Бразилия на Световното състезание по футбол в Мексико през 1970 година беше нещо друго.

Кралят на Ню Йорк

В началото на 70-те години на предишния век футболът в Ню Йорк съвсем не съществува. Знаменитостите съществуваха. Кой е най-големият в света?

Но когато през 1975 година " Ню Йорк Космос " сензационно извежда Пеле от пенсия, известността на футбола експлодира, " Космос " се трансформира в най-бляскавия клуб на планетата, а " Кралят " става ВИП на ВИП-овете в Ню Йорк.

" Абсолютно всеки искаше да му стисне ръката, да се снима с него, споделя Мик Джагър за наличието на Пеле в Studio 54. - Да кажеш, че си се забавлявал с Пеле, беше най-големият почетен знак. "

Присъствието на Пеле привличаше умопомрачителни тълпи на мачовете, съблазняваше Мохамед Али, Питър Фрамптън, Джагър, Елтън Джон, Даян Кийтън, Хенри Кисинджър, Робърт Редфорд, Род Стюарт и Барбра Стрейзънд да станат почитатели на " Космос ", привличаше Франц Бекенбауер, Карлос Алберто и Джорджо Киналя в " Голямата ябълка " и въодушевяваше клуба да завоюва купата по футбол в лебедовата си ария.

Бягство към успеха

Пеле има основна роля в хитовия филм от 1981 година, режисиран от Джон Хюстън, в който вземат участие още Силвестър Сталоун, Майкъл Кейн, Макс декор Сюдов и Боби Мур, за военнопленници на Съюзниците, които играят показателен футболен мач против германците.

Останалите

Пеле се появява в няколко бразилски сапунени опери, телевизионни сериали и филми, в американския филм " Горещо " и в английския саркастичен филм " Майк Басет: Мениджър на Англия ".

Семейство Симпсън

" Ей, баща, по какъв начин по този начин в никакъв случай не си ни водил да гледаме футболен мач? ", пита Барт Хоумър по време на епизода " Семейство Картридж " през 1997 година Следващата сцена демонстрира по какъв начин Симпсън са на стадиона в Спрингфийлд, с цел да гледат по какъв начин Пеле дава началото на мача сред Португалия и Мексико.

Оттогава в " Семейство Симпсън " са се появявали играчи като Дейвид Бекъм, Роналдо, Кристиано Роналдо и Неймар.

6

Пеле вкарва шест гола в едвам две участия против Франция, като отбелязва хеттрик при успеха с 5:2 на полуфинала в Швеция през 1958 година и още един хеттрик при успеха с 3:2 в другарска среща в Париж през 1963 година Съперниците, против които е отбелязал най-вече голове за Бразилия, са Парагвай (десет гола в девет мача), следван от Аржентина (осем в девет).

Музика

Четири дни преди да навърши 80 години, Пеле издава Acredita No Véio (Слушай стареца) - ария, записана с носителите на Грами за 2019 година Rodrigo y Gabriela.

Пеле обича музиката през целия си живот и композира стотици песни от началото на 60-те години на предишния век. Той е прочут с това, че на всички места носи със себе си диктофон, тъй като " песента може да се появи в главата ти когато и да е - даже по време на Световното състезание по футбол ".

Знаменитост и почести

През 1970 година Пеле е разгласен за най-известния човек на планетата след Джон Ленън, папа Павел VI, Пол Маккартни, Мохамед Али, Пол Нюман, кралица Елизабет II, Нийл Армстронг, Елвис Пресли, Клинт Истууд, Елизабет Тейлър, Джон Уейн и Барбра Стрейзънд.

Няколко години по-късно марката " Пеле " е оповестена за втората по величина в света съгласно изследване - изумително по-голяма от петролните и газовите супермайки, банките, автомобилните производители, самолетните компании, телекомуникационните титани и всичко друго, с изключение на Кока-Кола.

Пеле, Мохамед Али и Джаки Робинсън са единствените спортисти, които попадат в необятно рекламирания алманах на списание Time от 1999 година " Най-важните хора на века ".

Същата година Пеле е един от деветимата спортисти, удостоени от Международния олимпийски комитет с премията " Спортист на века ", макар че, което е изумително, в никакъв случай не е взел участие в олимпийски игри. Сред останалите са Карл Люис, Марк Шпиц и Надя Команечи, трима от най-триумфиращите спортисти в олимпийската история, Щефи Граф и Майкъл Джордан.

През 2000 година Пеле е първият притежател на премията " Лауреус " за изцяло творчество.

Цитатите

" Малкълм Алисън: " Как се написа Пеле? "

Пат Креранд: " Лесно: G-O-D. " - телевизионни коментатори по време на Мексико 1970 година

" Пеле направи гражданска война във футбола. Пеле спря война. Пеле сплоти страни, сплоти фамилии. Нямаше проблем с расата, с езика. Роден съм през 1970 година През 2002 година станах международен първенец.
Бях капитан. Имах достойнството да получа трофея за международната купа от не по-малко от кого? От Пеле! Човекът! Ако кажа още нещо, ще се разплача. Наистина е прочувствено! " - Кафу, един от огромните бранители и капитан на Бразилия, вдигнал международната купа през 2002 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР