Пеещият и усмихващ се президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред

...
Пеещият и усмихващ се президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред
Коментари Харесай

Втори тур и обвинения в изборни измами. Какво се случва в Турция?

Пеещият и усмихващ се президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи пред своите поддръжници, че е подготвен да взе участие във втори тур на изборите в Турция на 28 май, като счита, че има сили да победи своя противник Кемал Кълъчдароглу, който не оправда упованията на първия тур в неделя, оповестяват от POLITICO.

След като 92% от гласовете бяха преброени, в ранните часове на понеделник Висшият изборен съвет на Турция заяви, че Ердоган е спечелил 49,49% от гласовете, което е напълно малко под 50%, нужни за безапелационна победа. Кълъчдароглу си е обезпечил 44,79%, което разочарова социологическите изследвания, съгласно които той е имал дребна преднина.

Ветеран в предизборните акции, величавият Ердоган се появи на балкона на централата на своята партия АК в Анкара с микрофон и запя: " Обичаме ви толкоз доста " на тълпата и я похвали за " празника на демокрацията ", който преди малко й беше поднесъл. Отхвърляйки изказванията на опозицията за нечестна игра, той даже предсказа, че последните резултати в неделя могат да му оказват помощ да надвиши 50-те %, нужни за още един петгодишен престой на власт.

Подигравайки се на Кълъчдароглу, който се е снимал в предизборните си реклами в скромната си кухня, той сподели: " Някои хора са в кухнята, а ние сме на балкона. "

" Не знаем дали президентските избори ще приключат още на първия тур. Ако приключат на този тур, тогава няма проблем. Ако нашите хора са решили да го завършат на втория тур, тогава това също е добре пристигнало. Вярваме, че ще приключим изборите сполучливо още на първия тур ".

Видимо ядосаният Кълъчдароглу, чиято партия през нощта упрекна лагера на Ердоган в необятно публикувани изборни злоупотреби, отвърна на удара: " Въпреки всичките си клюки и обиди Ердоган не можа да получи резултата, който очакваше. Изборите не могат да бъдат извоювани на балкона. Данните към момента постъпват. "

" Ако нашите хора кажат, че ще има втори тур, ние ще уважим това ", добави 74-годишният някогашен бюрократ. " Ние сигурно ще спечелим тези избори на втория тур... Ердоган не завоюва вота на доверие, който очакваше... През идващите 15 дни ще се борим за правата, законите и справедливостта в тази страна. "

Перспективата за втори тур ще насочи вниманието към това къде ще гласоподават на 28 май 5-те %, които гласоподаваха за Синан Оган - някогашен националистически народен представител, който се кандидатира като самостоятелен.

Най-важните избори в света

Президентските избори в Турция се трансфораха в едно от най-внимателно следените политически надпревари в света тази година заради големите последствия както за бъдещето на демокрацията в 85-милионната страна - членка на НАТО, по този начин и за сигурността в Европа и Близкия изток.

В навечерието на вота все по-авторитарният Ердоган изглеждаше по-уязвим от когато и да било през 20-годишната си доминация в турската политика поради пламналата рецесия с разноските за живот, която докара до повишение на цените на доста съществени артикули като лук, месо и краставици, недостъпни за доста консуматори.

Към това се прибави и фактът, че Ердоган се изправи против обединената шестпартийна съпротива под управлението на Кълъчдароглу, чиято президентска кандидатура беше подкрепена и от прокюрдската партия HDP.

Въпреки това ислямисткият популист може да разчита на мощна консервативна база и към момента е високо скъп поради огромните си инфраструктурни и обществени стратегии, както и поради засиленото си позициониране на Турция като геополитически тежък фактор.

Въпреки че Ердоган съобщи, че е на път да завоюва с огромна преднина, опозицията предвижда, че ще понижи разликата заради броя на гласовете, които към момента предстоят да бъдат получени от огромните градове, където тя е по-силна. Кълъчдароглу упрекна държавните изборни наблюдаващи, че съзнателно заобикалят да прибавят огромен брой гласове от изборните секции в крепостите на опозицията, като непрекъснато оспорват преброяването там.

Той съобщи, че в Анкара са арестувани 300 урни с бюлетини, а в Истанбул - 783. " Блокират системата в урните, където гласовете ни са доста, с многократни възражения ", оплаква се той. " Не се опасявайте от волята на народа. Не блокирайте националната воля. Призовавам работещите в системата за народна власт по места да не напущат урните. Ние сме тук, до момента в който не бъде преброен всеки глас ".

В знак на вълнението, провокирано от степента, в която партията АК желае наново броене на гласовете, Юнус Башаран, претендент на Работническата партия на Турция от южния крайбрежен град Анталия, съобщи, че някои урни са били преброени седем пъти. " Този път те са намерили този метод ", сподели той.

Журналистката Невшин Менгю заяви в Туитър, че има информация, че в анкарския квартал Чанкая - обичаен бастион на опозицията - една урна е била преброена 11 пъти. Алпер Ташделен, кмет на Чанкая, съобщи, че съвсем всички урни там са били оспорени.

Гняв поради преброяването на гласовете
От ранната вечер в неделя преброяването на резултатите провокира яростен политически спор, в който опозицията упрекна партията на Ердоган АК в разнообразни форми на изборни измами.

Двама от най-високопоставените опозиционни политици в Турция, кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и кметът на Анкара Мансур Яваш, се оплакаха от метода, по който държавната осведомителна организация " Анадолу " оповестява резултатите. Това е извънредно сензитивна тематика, защото информацията на Анадолу е необятно употребена от телевизионните канали за отразяване на изборите онлайн. Първоначално Анадолу беше показала, че Ердоган ще завоюва с 54% против 40%.

Кметовете обявиха, че при започване на вечерта организацията е дала пресилена визия за преднината на Ердоган, като е подбрала резултатите единствено от регионите, където партията АК е мощна. Целта е била да се обезкуражат наблюдаващите от опозиционния лагер, които щели да изоставен преди преброяването на всички бюлетини, което би разрешило вероятно манипулиране на вота.

Опозицията на Кълъчдароглу се зарече, че техните чиновници ще останат на място, с цел да предотвратят този проблем. Като жигосах общественото оповестяване на резултатите от Анадолската организация като " небивалица ", водачът на опозицията Кълъчдароглу прикани екипите си да останат бдителни. " Няма да спим тази нощ ", сподели той.

Опозиционните кметове акцентираха, че Анадолу е прибягнала до същата тактичност на кметските избори през 2019 година, като в началото е декларирала, че гласовете значат, че партията на АК е на път да реализира огромни победи, до момента в който в последна сметка опозицията е взела Истанбул и Анкара при късното броене.

Ердоган и представителите на неговата партия АК упрекнаха опозицията в машинация и потребление на обвиняването в машинация като опрощение за загубата.

" Нашият народ е взел своето решение. Не е належащо да си намирате нови оправдания. Ще забележим волята на нашата нация, когато получим окончателните резултати ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР