Печално известният ремонт на жълтите павета пред Народното събрание вече

...
Печално известният ремонт на жълтите павета пред Народното събрание вече
Коментари Харесай

Корупция за 3 млн. евро в ремонта на жълтите павета се разследва от екипа на Кьовеши

Печално известният ремонт на жълтите павета пред Народното събрание към този момент се проверява за корупция от страна на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши.

В петък са осъществени претърсвания и изземвания на пет местоположения в София по отношение на производството, което е наречено с името " Пътят на жълтото паве ".

В следствието вземат участие и чиновници на ГДБОП, които търсят документи и електронни доказателства, свързани с осъществяването на ремонта.

Обект на инспекция са данни за корист с финансирането, предоставено на Столична община за ремонт на историческия център на града. Част от парите идват от фонда за районно развиване на Европейски Съюз, което изяснява и намесата на Лаура Ковеши.

Разследването визира и подозрения за корупция в размер на минимум 3 милиона евро.

Проверката на ремонта за жълтите павета е почнала още през есента на 2022 година по медийни изявления - в същия интервал прясно подредената настилка стартира да се " движи ", а на площад " Народно заседание " се отвориха съществени фуги.

Европрокуратурата е прегледала договорите сред Столична община и две търговски сдружения, определени с социална поръчка.

През 2018 година ремонтът на зоната към " Св. Александър Невски " и Народното събрание беше предоставен на " ПСТ груп ", само че две години по-късно договорът бе преустановен по взаимно единодушие, откакто няколко заплащания към този момент са преведени. Причината, както написа в известието на Европейската прокуратура, е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия прокет.

Отбелязано е още, че при строителните действия е имало риск за увреждане на Военния клуб на " Цар Освободител " - обект от историческа полезност за София.

Въпреки това към 3 млн. лева са платени на изпълнителя без надлежните санкции, се споделя в информацията. За това време ПСТ съумя да извърши единствено градините " Кристал " и " Климент Охридски ", както и част от ул. Московска.

Според следствието на ЕППО - " фалшифицирани документи с погрешна информация са предоставени от изпълнителите, като са сертифицирали, че ремонтните действия са осъществени в сходство с условията ", което е довело до заплащането на суми без съображение.

След прекратяването на този контракт, общината направи нова поръчка с реализатор " Трейс Груп Холд ", при същите условия.

" Новият реализатор е изискал авансово заплащане от към 750 000 евро, или 1,5 млн. лева, с цел да възвърне вековните жълти павета в градския център, които са предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към момента не е платена, до момента в който се прави инспекция на обстановката ", се споделя в известието.

Тук Европейската прокуратура цитира експертизата на Министерство на регионалното развитие, съгласно която паветата са подредени некачествено, а част от тях са развалени.

Лошото качество на ремонтните действия и неналичието на инспекции от страна на общината биха могли вероятно да доведат до натрупването на спомагателни разноски, съгласно финансовите документи, предоставени на Европейската прокуратура.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР