Печалбата на банките от събираните от клиентите такси нарасна до

...
Печалбата на банките от събираните от клиентите такси нарасна до
Коментари Харесай

Банките спечелиха от такси 355 млн. лева за тримесечие

Печалбата на банките от събираните от клиентите такси набъбна до 355 млн. лева единствено за първото тримесечие на годината, демонстрират данни на Българска народна банка. Нетните доходи на банките от такси са нарастнали с 23 млн. лева, или със 7,1% по отношение на същия интервал на предходната година.

Таксите образуват 21,4% от чистия действен приход на финансовите институции в страната. По-голяма част от облагата на банките се образува от лихвите. Нетният лихвен приход на банките за първото тримесечие се усили с 345 млн. лева (+47,8%) до 1,1 милиарда лева Лихвите образуват 64,2% от чистия действен приход на банките. В рамките на едно тримесечие приходите на банките от лихви нарастват с 506 млн. лева (+63,1%) и доближават 1,3 милиарда лева В същото време разноските им за лихви се усилват единствено 161 млн. лева до 241 млн. лева.

В резултат на всичко това облагата на банките за първото тримесечие възлиза на 767 млн. лева, което е с 218 млн. лева (+39,6%) повече по отношение на същия интервал на предходната година. От Българска народна банка към този момент оповестиха и каква е облагата на банките към края на месец май. Печалбата е 1,3 милиарда лева, което е с 564 млн. лева или със 73% повече по отношение на първите пет месеца на предходната година.

Ако банките продължат да реализират такива резултати, до края на годината облагата им ще надвиши 3 милиарда лева.

Засега световният развой на стягане на паричната политика се придвижва релативно постепенно върху цената на финансирането в България, написа в периодическото издание на Българска народна банка “Банките в България ”. Под въздействие на високата ликвидност на банковата система и настоящите мощно негативни стойности на действителните лихвени проценти кредитната интензивност в страната се резервира висока, изключително в сегмента на заемите за семейства.

През идващите тримесечия стягането на паричната политика в еврозоната ще стартира да лимитира кредитната интензивност, като преместването му върху лихвените проценти по заемите в България ще се форсира, в това число под въздействие на оповестеното от Българска народна банка нарастване на наложителните минимални запаси от средата на 2023 година, показват от Българска народна банка.

Лошите заеми понижават, демонстрират още данните на Българска народна банка. През първото тримесечие необслужваните заеми понижават с 328 млн. лева (-7.4%) и в края на март възлизат на 4,1 милиарда лева.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР