Печалбата на банката JP Morgan Chase скочи с близо 400%

...
Печалбата на банката JP Morgan Chase скочи с близо 400%
Коментари Харесай

Ръст на печалбите на JP Morgan и на Goldman Sachs с около и над 400%



Печалбата на банката JP Morgan Chase скочи с близо 400% през първото тримесечие на 2021 година по отношение на година по-рано, надвишавайки значително упованията на финансовите пазари, само че мощните финансови резултати на най-голямата американска банка се дължат на освобождение на над 5 милиарда $ от запасите, които бяха заделени за покриване на евентуално необслужвани отговорности по отношение на коронавирусната рецесия.

Банката, която се възприема като барометър за здравето на цялата американска стопанска система, съобщи, че потребителските разноски в нейния бизнес са се върнали на равнищата от преди пандемията и са се нараснали с 14% по отношение на първото тримесечие на 2019 година

Нетните проходи на JP Morgan скочиха с 399% до 14,30 милиарда $ през интервала януари - март тази година по отношение на първото тримесечие на 2020 година най-много вследствие на освобождение на заделени през предходната година кредитни запаси за 5,2  милиарда $. Това съставлява облага от $4,50 за една акция по отношение на облага от $2,9 на акция година по-рано или покачване със 78%. Изключвайки обаче освободените кредитни запаси, действителната облага са увеличи до $3,31 за една акция, до момента в който осреднените упования на Уолстрийт бяха за облага в размер на $3,10 за акция.

В същото време приходите на JP Morgan Chase се покачиха на годишна база с 14% до 33,1 милиарда $ при осредните упования за 30,5 милиарда $.

" С всички разноски за стимулиране, евентуални разноски за инфраструктура, продължаващи количествени удобства от страна на Фед, мощен потребителски и бизнес баланс, както и еуфорията към евентуалния завършек на Covid пандемията, ние имаме вяра, че стопанската система има капацитета да има извънредно мощен, дълголетен напредък ", уточни основният изпълнителен шеф Джейми Даймън.

Въпреки доста мощните финансови резултати, акциите на JP Mogan се намалиха в началото за малко с 1%, а в следствие с 0,75% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, защото вложителите правят оценка позитивния резултат върху данни от освободените банкови хранителни запаси за над 5 милиарда $.

Междувременно и друга водеща американска банка - Goldman Sachs също регистрира голям растеж с 464% на чистата облага през първото тримесечие на тази година до 6,84 милиарда $ по отношение на началото на 2020 година, защото капиталовата банка се възползва от рекордни равнища на световна интензивност при подписване на покупко-продажби.

Безпрецедентният взрив при частните компании, които реализираха сливания с листвани на борсата компании, с цел да станат обществени сдружения, оказа помощ на GS на да завоюва големи комисионни, до момента в който облагите на звеното на капиталовата банка, опериращо на международните пазари, набъбна с 47% на годишна база.

Подобно на JP Morgan, Goldman Sachs също се възползва и от удобните съпоставения с предходната година, когато трябваше да задели повече средства като хранителни запаси за покриване на евентуални загуби от предоставени корпоративни заеми заради коронавирусната пандемията.

Нетната облага на GS скочи през първото тримесечие до 6,7 милиарда $ от едвам 1,2 милиарда $ година по-рано, или облага от $18,60 за акция по отношение на облага от $3,11 преди година, до момента в който осредните упования на Уолстрийт бяха за облага от $10,22 за една акция.

В същото време приходите на Goldman Sachs скочиха със 102% до 17,70 милиарда $ от 8,74 милиарда $ през първото тримесечие на 2020 година при упования за доходи в размер на 12,66 милиарда $.

" Нашият бизнес остава в доста добра позиция, с цел да помогне на нашите клиенти да се репозиционират за възобновяване и тази мощ е отразена в рекордните доходи и облаги, реализирани през това тримесечие “, отбелязва ръководителят и основен изпълнителен шеф на GS Дейвид Соломон.

За разлика от JP Mogan, акциите на Goldman Sachs нарастват с 1,5% на извънборсовата търговия след оповестените финансови резултати за първото тримесечие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР