Пчелите могат да измрат, за това от години предупреждават специалисти,

...
Пчелите могат да измрат, за това от години предупреждават специалисти,
Коментари Харесай

Измирането на пчелите: Кой е убиецът на едно от най-важните насекоми?

Пчелите могат да измрат, за това от години предизвестяват експерти, производители на мед и ред изследвания.

Някои считат, че в случай че пчелите загинат, и човечеството ще изчезне в идващите няколко години.

Снимка: iStock

Простичкият механизъм на опрашването, в който вземат участие дребните инсекти дава отговор за продукцията на 70 % от плодовете, зеленчуците, ядките и семената, които консумираме всекидневно.

Масово измиране на пчелите?
Около 500 млн. пчели са умрели за три месеца в северните щати на Бразилия, сочи проучване, представено от “Блумбърг” през август тази годинаПрез април пък беше обявено за изчезнали повече от 10 типа диви пчели, които имат огромна роля за опрашването на плодовете и зеленчуците в североизточните американски щати.Наши пчелари сигнализират непрекъснато за всеобщо измиране на медоносните инсекти у нас
Снимка: iStock

Въпреки че опрашването може да бъде осъществено от редица други инсекти като пеперуди, земни пчели, бръмбари, оси, мухи и даже мравки, медоносните пчели си остават най-ефективните опрашители.
Пчелари сигнализират за 30% по-ниски добиви тази година Те упорстват страната да се намеси в бранша с подкрепяне
Смята се, че при естествени условия, един кошер от 50 000 пчели опрашва половин милион растения за един ден – това прави всевъзможен различен тип опрашители незначителни, написа профилираният портал “Фармленд”.

Снимка: iStock

Причините за измиране:
Някои показват нездравословните пестициди, с които се пръскат земеделските културиДруги потърсиха аргументите в смяната на климатаВ Европа стартира даже самодейност за цялостна възбрана на рискови за пчелите пестициди
Как пестицидите работят на пчелите?
Един от най-опасните е хлороталонил – изследване на Политехническия университет във Вирджиния още през 2016 година открива, че води до проблеми с хароносмилателната система при пчелитеБългарски пчелари сигнализираха, че непрекъснатото напръскване със неразрешени препарати е довело до измиране на техните кошериПрез 2013 година Европейски Съюз отчасти забрани използването на три химически субстанции от класа на неоникотиноидите – имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам.През 2018 Европейски Съюз забрани използването навън на най-използваните инсектициди поради сериозната опасност, която те съставляват за пчелите.
Снимка: iStock

Какво се обработва с неоникотиноидите:
царевицасояпшеница
Как работи на насекомите?
При растежа на растенията веществата проникват в тъканите им и те стават отровни за всички инсекти, които се хранят с тях.Полените, нектарът, сокът и даже мъртвите листа съдържат неоникотиноиди.Тези инсектициди може да са виновни и за изгубването на други типове инсекти, както и птици, хранещи се с инсекти и прилепи, написа „ Нешънъл джеографик”. Пълна възбрана на пестицидите: Пчелари от цяла Европа с петиция до Брюксел България би трябвало да събере най-малко 15 000 подписа
Какво желаят родните пчелари?
Ефективни присъди за земеделците, които пръскат с отровни за пчелите препарати.Пчеларите ни сигнализираха и че съгласно тях пестицидите проникват в почвата и отравят водата за пиенеПроизводителите са обезпокоени и от ниските цени на меда - сега един кг мед у нас се изкупува под четири лв. за кг, а в прилежащите страни цената е двойна. Събират 15 000 подписа за възбрана на рисковите пестициди Стотици пчелни фамилии измират поради напръскване с пестициди Държавата я има единствено на хартия, твърди пчеларят Ивайло Дочев
Междувременно стана ясно, че огромен производител съди страната ни за натрапен акт за напръскване в нерегламентирано време.

Дали пестицидите са отговорни за изгубването на пчелите или климатичните промени имат своя принос – не се знае към момента, само че всичко навежда на мисълта, че още веднъж пръст в идна може би екокатастрофа ще има още веднъж индивидът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР