Пазарният регулатор на Саудитска Арабия одобри първичното публично предлагане (IPO)

...
Пазарният регулатор на Саудитска Арабия одобри първичното публично предлагане (IPO)
Коментари Харесай

Най-печелившата компания в света излиза на борсата

 Пазарният регулатор на Саудитска Арабия утвърди първичното обществено предложение (IPO) на петролния колос Арамко (Aramco) на локалната борса, което ще я трансформира в най-скъпата листната компания в света, напомня дир.бг. Арамко несъмнено е най-печелившата компания в света.

Службата по финансовите пазари не показва времева рамка и не споделя какъв брой от акциите си ще продаде Aramco, само че съгласно осведомени източници петролната компания ще предложи сред 1% и 2% от книжата си на локалната борса, с което ще набере сред 20 и 40 милиарда $.

Как се стигна до IPO-то

Потвърждението за продажбата на акции на Aramco се случва към седем седмици след офанзивите с дрон против петролни уреди в Саудитска Арабия, което акцентира решителността на страната да реализира листването.

IPO-то на най-печелившата компания в света би трябвало да обезпечи средства за икономическите промени на престолонаследника Мохамед бин Салман, целящи да диверсифицират кралството, чиято взаимозависимост от петрола беше показана при последствията върху добива от офанзивите на 14 септември.

Службата по финансовите пазари заяви, че бордът й е издал решение, одобряващо молбата за регистрация и предложение на част от акциите на Aramco. Тя добави, че утвърждението ще бъде годно за шест месеца.

Saudi Aramco ще разгласява проспекта за IPO-то си на 10 ноември, заяви саудитската телевизия Al-Arabiya, като се базира на осведомени източници.

Съобщението за листването се очакваше на 20 октомври, само че беше отсрочено, откакто консултанти обявиха, че е належащо повече време за привличането на основни вложители.

За реализирането на договорката Саудитска Арабия разчита на лесното кредитиране за вложителите в търговията на дребно и забележителната помощ на богатите локални поданици. Принц Мохамед утвърди IPO-то в петък.

Колко печели компанията и какво се чака от IPO-то

Въпреки че през 2016 година той оцени компанията на 2 трлн. $, банкери и представители на компанията споделят, че цената на Aramco е близо 1,5 трлн. $ (според " Блумбърг " - 1.2 трлн. долара). Дори при оценка от 1,5 трлн. $ Aramco отново ще коства най-малко с 50% повече от най-скъпите компании в света Microsoft и Apple, които имат пазарна капитализация от по към 1 трлн. $.

Продажба на 1% от акциите ще донесе " единствено " 15 милиарда $ в хазната на Саудитска Арабия, което е по-малко от 25-те милиарда $, генерирани от китайския колос в електронната търговия Alibaba при рекордното му IPO през 2014 година

Тя би наредила Aramco на 11-о място измежду най-големите IPO-та на всички времена, сочат данни на Refinitiv. Но продажба на 2% от акциите на компанията при оценка от 1,5 трлн. $ ще я трансформира в най-голямото IPO на всички времена, надминавайки Alibaba.

Aramco нае девет банки като световни координатори на IPO-то, измежду които JPMorgan, Morgan Stanley и саудитската Национална комерсиална банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР